Over 70 skadet i sammenstøt i Bangkok

Soldater skal ha avfyrt skudd etter at demonstrantene kastet bensinbomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere personer er skadet etter sammenstøt mellom thailandske soldater og regjeringskritiske demonstranter mandag, etter at soldatene forsøkte å tvinge demonstranter bort fra en avkjørsel til en hovedvei, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge medisinsk personell skal minst 70 personer være skadet i det som er det første store sammenstøtet mellom demonstranter og soldater under de siste dagenes demonstrasjoner i Thailand. 23 av de skadde er soldater.

Bangkok Post melder at de fleste skadene kommer av inhalering av tåregass, men at flere personer også skal være alvorlig skadet. Nyhetsbyrået AFP oppgir at to personer har fått skuddskader, men at skadene ikke er alvorlige.


Avfyrte skudd

300 demonstranter oppholdt seg på veien da soldatene ga dem beskjed om å flytte seg. Soldatene brukte skudd og tåregass mot demonstrantene, som skal ha kastet steiner og bensinbomber mot soldatene, ifølge BBC.

Om lag 400 soldater slo til ved veikrysset ved Din Daeng, der avkjøringen til en av hovedfartsårene ut av Bangkok er, ifølge nyhetsbyrået AFP. Søndag kveld var flere gater i byen stengt og kontrollert av demonstrantene.

Oberst Sunsern Kaewkumnerd, en talsmann for hæren, sier ifølge Reuters at soldatene først avfyrte skudd i lufta etter at de ble møtt med tåregass og røykbomber av demonstrantene, men at det så ble skutt skarpt.

Nyhetsbyrået AP rapporterer at det ble avfyrt en mengde skudd med automatvåpen, og at mesteparten av dem så ut til å være rettet opp i lufta.

- Handlingene våre har ført til noen skader. Vi startet med å forhandle, så brukte vi våpen for å kontrollere folkemengden. Vi gjorde dette mellom klokka fire og fem, og nå er trafikken i gang igjen rundt Din Daeng, sier Panitan Wattanayagorn, en talsmann for myndighetene, til Reuters.

Soldatene ble søndag satt inn mot demonstrantene i Bangkok, som blant annet har stormet innenriksdepartementet og angrepet en bil der statsminister Abhisit Vejjajiva skal ha sittet. Statsministeren erklærte unntakstilstand i landet etter de voldsomme demonstrasjonene.

Demonstrantene krever at Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva går av og skriver ut nyvalg. Demonstrantene, som kler seg i røde skjorter, er tilhengere av den avsatte og korrupsjonsanklagede tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.

Helgens toppmøte i ASEAN (Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner) ble også avlyst etter at tusenvis av demonstranter stormet hotellet der møtet skulle finne sted.


Spent

Situasjonen er fremdeles spent utover morgenen i Bangkok, og mindre grupper av demonstranter samler seg mens grupper av soldater gjør seg klare for flere sammenstøt.

BRANNER: Det brenner flere steder etter at demonstrantene skal ha kastet brannbomber. Foto: AP/SCANPIX
BRANNER: Det brenner flere steder etter at demonstrantene skal ha kastet brannbomber. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Sammenstøtet skjedde flere kilometer unna statsministerens kontorer, der mange av de om lag 30 000 demonstrantene som befinner seg i Bangkok er samlet. Soldatene har foreløpig ikke vist noen tegn til å forsøke å spre denne store folkemengden, og ifølge Reuters har det blitt holdt taler og appeller hele natten i dette området.

Oberst Kaewkumnerd sier ifølge thailandske The Nation at flere personer er arrestert etter sammenstøtene.

- Det vil bli utført lignende operasjoner i andre områder, sier talsmannen. 

Thaksin ble styrtet i et kupp i 2006 og er i eksil som følge av en korrupsjonsdom, ifølge NTB. Søndag oppfordret han sine landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet.

Statsminister Abhisit sa søndag at han var klar til å bruke makt mot demonstrantene. Han sa i en kunngjøring at han har bedt politiet og militæret om å «utføre sine plikter til det fulle og hele».

KRAFTIGE DEMONSTRASJONER: Tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra har gjennomført store demonstrasjoner i Bangkok de siste dagene. Foto: AFP/SCANPIX
KRAFTIGE DEMONSTRASJONER: Tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra har gjennomført store demonstrasjoner i Bangkok de siste dagene. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer