Over 700 døde på Haiti

Svulmende lik flyter i gatene, og dødstallene stiger. Over 1000 mennesker er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 700 mennesker er så langt bekreftet døde etter at den tropiske stormen «Jeanne» rammet den karibiske øya Haiti i helga. I kjølvannet av uværet har det styrtregnet i flere dager, og flom og jordras krever stadig flere liv i det lutfattige landet.

- Antallet døde stiger konstant, opplyste en talskvinne for Røde Kors til BBC.

Over 1000 savnet

Noen steder har vannet steget flere meter over bakken, og hele landsbyer skal ligge under vann. Aller verst er situasjonen nord-vest i landet, spesielt i havnebyen Gonaîves, hovedstaden i regionen Artibonite. Opp mot 600 av byens befolkning på 200 000 skal være døde, mange av dem barn. Overlevende i byen leter nå etter slektninger og venner.

- Gonaîves står fortsatt under vann. Dette er en forferdelig katastrofe, sier regjeringens talsmann, Dieufort Deslorges.

Til sammen over 1000 mennesker er nå savnet på Haiti.

Kirkens Nødhjelp-koordinator Arne Dale kom til hovedstaden Port-au-Prince på mandag. Han har ennå ikke reist inn i de verst rammemde områdene, men han har hørt de rystende rapportene.

- Ei gruppe hjelpearbeidere som har vært i den hardest rammede byen Gonaîves, forteller at 90 prosent av byen er ødelagt i naturkatastrofen, sier han til NTB.

Landesorg

Det er erklært tre dagers landesorg i landet, og det meldes om fryktelige forhold. Likhusene i det lutfattige landet er overfylte, og døde mennesker og dyr flyter i gatene.

De aller fleste inbyggerne på Haiti er på en eller annen måte rammet av flomkatastrofen. De fleste i de nord-vestlige områdene mangler både mat, reint vann, strøm og medisiner. Nødhjelstiltak er så vidt kommet i gang, fordi vannmassene har isolert store deler av øya. Ifølge myndighetene har mer enn 80 000 mennesker absolutt ingenting å spise i øyeblikket.

- Problemet er at veiene er fullstendig ødelagte, sier Haitis USA-innsatte statsminister Gerard Latortue til BBC.

Nå lover det internasjonale samfunnet å sette i gang en storstilt hjelpeaksjon, som skal gi menneskene der legehjelp, mat og vann. Verdens matvareprogram (WFP) håper i løpet av det kommende døgnet å kunne starte utdeling av mat og drikkevann i Gonaîves, og medlemmer av FNs stabiliseringsstyrke i byen forsøker etter beste evne å bistå det lokale sykehuset.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har sendt 15 lastebiler med nødhjelp, men det er uvisst når hjelpen kommer fram.

Katastrofeår

Så langt har 2004 vært et tragisk år for Haiti. Året startet med opptøyer og uroligheter, og minst 300 mennesker ble drept før president Jean-Bertrand Aristide ble tvunget til å av i mars.

I mai ble Haiti og nabolandet Den dominikanske republikk rammet av uvær og kjempeflommer, og 3000 mennesker mistet livet.

- 2004 har vært et forferdelig år, sa statsminister Gerard Latortue til AP på mandag.

Nå er det orkansesong i området, og stormer slår til med ødeleggende kraft. Stormsentyeret «Jeanne» har i øyeblikket kurs for øya Great Abaco i Bahamas, med vinder opp i 150 kilometer i timen, opplyste meteorologer ved USAs nasjonale orkansenter.

Og ute i havet lurer nye stormer og orkaner som kan true øyene i Karibia og Florida.

(Kilder: AP, NTB, CNN, BBC)

MANGLER ALT: Overlevende etter flomkatastrofen må vasse blant døde mennesker og dyr. Alle likhusene i byen Gonaîves er overfylte, og innbyggerne mangler mat, reint vann og strøm.
OPPGITT: En kvinne hviler hodet på knærne. Situasjonen mange steder på Haiti er desperat.
KATASTROFE: Byen Gonaîves i nord-vestlige Haiti er aller verst rammet.
NØDHJELP: De første hjelpesendingene er på vei, men mange steder blir de raidet av desperate mennesker som mangler mat og reint vann.