Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Over 7000 utlendinger slåss blant opprørerne i Syria

Den syriske borgerkrigen tiltrekker seg terrorgrupper som «en enorm magnet», mener James Clapper, USAs øverste etterretningssjef.

«MAGNET:» Opprørerne bære med seg et utskytningsrør for raketter. USAs etterretningssjef mener borgerkrigen i Syria virker som «en enorm magnet» for ytterliggående islamister. Foto: AFP / Scanpix / SALAH AL-ASHKAR
«MAGNET:» Opprørerne bære med seg et utskytningsrør for raketter. USAs etterretningssjef mener borgerkrigen i Syria virker som «en enorm magnet» for ytterliggående islamister. Foto: AFP / Scanpix / SALAH AL-ASHKAR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

James Clapper sa under høring i Senatets etterretningskomité denne uka at tallet på ytterliggående utlendinger som kjemper mot regimet i Damaskus er langt høyere enn de 3000 til 4000, som tidligere har vært omtalt. Mer enn 7000 utlendinger slåss på opprørernes side i Syria. Disse folkene kan ha planer om angrep mot Vesten, tilføyde han.

- Vi anslår nå at over 7000 militante, væpnede folk fra utlandet har kommet til Syria fra rundt 50 land. Mange av disse landene er i Europa eller Midtøsten, sa Clapper som er USAs sjef for nasjonal etterretningsvirksomhet.

Bekymring - Dette bekymrer ikke bare oss, men også landene de kommer fra, tilføyde han.

Advarselen kom under den årlige høringen om globale sikkerhetstrusler i Senatets etterretningskomité onsdag.

Clapper opplyste at USA har oppdaget treningsanlegg for væpnede utenlandske aktivister i Syria. Borgerkrigen i landet, der opprørere slåss for å styrte president Bashar al-Assad og hans regime i Damaskus, har kostet minst 130 000 menneskeliv.

Amerikanske og europeiske tjenestemenn peker på at det fins ei lang rekke landeveisruter inn i Syria fra andre land. Dette gjør det langt vanskeligere for etterretningsfolk å overvåke reiser til syriske områder enn til Pakistan, Jemen eller Nord-Afrika.

«Drivhus» Afrika sør for Sahara er på sin side blitt det reneste drivhus for ekstremisme, tilføyde Clapper. Det er grunn til sterk uro over utviklingen i land som Mali, Mauritania, Niger og Tsjad, og ekstremistene utnytter aktivt et maktvakuum i Libya, sa han.

- Regionale terroristorganisasjoner utnytter smutthull langs Libyas grenser. Store mengder konvensjonelle våpen som er utenfor kontroll, bidrar til å destabilisere regionene Maghreb og Sahel, framholdt Clapper med henvisning til områder på begge sider av Sahara-ørkenen.

Den amerikanske etterretningssjefen sa også at Ukrainas president, Viktor Janukovitsj, ser ut til å ville bruke alle midler for å beholde makta. Janukovitsj kan komme til å bruke makt eller andre ulovlige midler, spådde James Clapper.

(NTB-Reuters-AFP)

SYRIA:CIA-direktøren John Brennan (til venstre) og direktøren for nasjonal etterretning James Clapper. Syria og borgerkrigen der er blitt deres store hodepine. Foto: REUTERS / Scanpix / Kevin Lamarque
SYRIA:CIA-direktøren John Brennan (til venstre) og direktøren for nasjonal etterretning James Clapper. Syria og borgerkrigen der er blitt deres store hodepine. Foto: REUTERS / Scanpix / Kevin Lamarque Vis mer
Hele Norges coronakart