Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Over 80 prosent av kurslistene fra SOS Rasisme var falske

Tidligere ansatt og tillitsvalgt i organisasjonen forteller om det han mener er enda en millionsvindel.

FORLOT SOS RASISME: Tidligere tillitsvalgt og ansatt i SOS Rasisme, Bård Franzen (33), hevder at over 80 prosent av alle kurs og seminarar SOS Rasisme fikk utbetalt støtte for i 2010 og 2011 var falske. Foto: Jacques Hvistendahl
FORLOT SOS RASISME: Tidligere tillitsvalgt og ansatt i SOS Rasisme, Bård Franzen (33), hevder at over 80 prosent av alle kurs og seminarar SOS Rasisme fikk utbetalt støtte for i 2010 og 2011 var falske. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere ansatt og tillitsvalgt i SOS Rasisme, Bård Frantzen, mener jukset med innmelding av studieaktivitet til studieforbundet og staten var omfattende da han var aktiv i organisasjonen.

Frantzen forlot SOS Rasisme i vinter.

- Over 80 prosent av kursene som ble rapportert inn til studieforbundet fra SOS Rasisme de siste årene var falske, sier Frantzen til Dagbladet.

Som mangeårig ansatt i organisasjonen kjenner han godt til rutinene for å søke pengestøtte fra offentlige myndigheter. Frantzen har orientert politiet om virksomheten.

- Målet var å hente ut mest mulig penger fra offentlige støtteordninger, sier Frantzen,

Siden 2005 har SOS Rasisme innrapportert 31 678 timer med kurs og mottatt over to millioner kroner i studiestøtte. Dagbladet forteller i dag at en rekke nåværende og tidligere medlemmer har gitt avisa flere kurslister de mener er falske.

- Må rydde opp Leder i studieforbundet Næring og samfunn, Steinar Kleven, ekskluderte SOS Rasisme som medlem i mai. Han er skuffet over opplysningene.

- Det er jo ikke bra. Hele studieforbund-løsningen er jo avhengig av tillit, både at det offentlige kan stole på forbundene, og at vi kan stole på medlemsorganisasjonene. Man må ta tak i slik å rydde opp i det.

- Nå avventer vi den videre granskingen som staten gjennomfører. Vi er interessert i at-  dette ryddes opp i.

Må evaluere ordningen Ifølge flere kilder i SOS Rasisme pågikk jukset overfor studieforbundet Populus i flere år, rett under nesa på ansatte og styret.

- Er dagens regelverk godt nok for å fange opp juks?

- Dette handler om frivillighet og man regner med at folk er ærlige. Og kurslister er jo stort sett i orden. Men jeg vil tro at i etterkant av dette, så må man ha en evaluering på om dagens regelverk er godt nok, sier Kleven.

Dagbladet har kontaktet SOS Rasismes nestleder Kenneth Fuglemsmo om denne saken. Han har ikke besvart spørsmålene.

- PERSONEN FINNES IKKE: Daglig leder ved Volda statlige mottak, André Eiksund, sier til Dagbladet at SOS Rasisme sine kursbevis sendt til dem og påstanden om avholdte seminarer bare er oppspinn. Han forteller at mottaket fikk en rekke kursbevis for asylsøkere som aldri har eksistert, i posten. Blant dem var "Danish Nora", som vises på dette kursbeviset.
- PERSONEN FINNES IKKE: Daglig leder ved Volda statlige mottak, André Eiksund, sier til Dagbladet at SOS Rasisme sine kursbevis sendt til dem og påstanden om avholdte seminarer bare er oppspinn. Han forteller at mottaket fikk en rekke kursbevis for asylsøkere som aldri har eksistert, i posten. Blant dem var "Danish Nora", som vises på dette kursbeviset. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!