Over 80 skadd i sammenstøt i dag: Israel svarte på rakettangrep med kampfly

Israelske kampfly har angrepet Hamas-stillinger på Gazastripen som svar på rakettangrep fra den palestinske enklaven mot mål i Israel.

SAMMENSTØT: En palestinsk demonstrant løper etter å ha tatt fyr under protestene mot Donald Trumps erklæring av Jerusalem som Israels hovedstad. Det har i dag vært voldelige opptøyer langs hele Vestbredden. Foto: AFP PHOTO / ABBAS MOMANI / NTB Scanpix
SAMMENSTØT: En palestinsk demonstrant løper etter å ha tatt fyr under protestene mot Donald Trumps erklæring av Jerusalem som Israels hovedstad. Det har i dag vært voldelige opptøyer langs hele Vestbredden. Foto: AFP PHOTO / ABBAS MOMANI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Israelske kampfly bombet to Hamas-stillinger torsdag kveld, opplyser det israelske forsvaret.

Tidligere på dagen hadde en rakett blitt skutt opp fra Gazastripen. Raketten nådde imidlertid ikke fram til Israel, men falt ned på bakken inne på Gazastripen, skriver NTB.

- IDF (det israelske forsvaret red.anm.) holder Hamas ansvarlig for fiendtlig aktivitet rettet mot Israel fra Gazastripen, skriver IDF på Twitter.

Over 80 palestinere skadd

Situasjonen har igjen blitt svært spent mellom israelere og palestinere etter at president Donald Trump onsdag kunngjorde at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og at den amerikanske ambassaden på sikt skal flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem.

Donald Trumps erklæring av Jerusalem som Israels hovedstad, fører til raseri. Titusener av palestinere tok seg ut i gatene langs hele Vestbredden i går og protesterte.

Over 80 palestinere er blitt skadd i opptøyene. De fleste av dem av tåregass og gummikuler avfyrt fra israelske styrker, men også fra skarpe skudd, opplyser Røde Halvmåne.

Demonstranter ble møtt med tåregass, vannkanoner og gummikuler fra israelske styrker etter å ha kastet stein, viser bilder fra protestene.

Frykter væpnet konflikt

SINTE PALESTINERE: Det er sammenstøt mellom rasende palestinere og israelske styrker flere steder på Vestbredden. CNNs reporter i Ramallah må plutselig løpe midt under direkterapporteringen. Video: CNN / AP Vis mer

Trump-avgjørelsen har ført til protester og sinne over hele verden. Demonstrantene brant plakater med bilder av USAs president, Israels statsminister Benjamin Netanyahu, amerikanske og israelske flagg.

Den israelske hæren har sendt militære forsterkninger inn i de okkuperte områdene, og kampene pågikk i Jerusalem, Ramallah, Betlehem, Nablus, Hebron og flere andre steder.

I Gaza forbereder sykehusene seg. Beredskapsplaner blir gått gjennom, ifølge Arne Sæveraas, seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelps fred- og forsoningsavdeling. Han har akkurat vært to dager i Gaza, var i går på vei til Jerusalem.

- Det var veldig spesielt å være her i går. Vi var på restaurant med mange palestinere, og så Trump-offentliggjøringen direkte på tv. Lufta gikk ut av festen. Palestinerne var veldig skuffet, sier Sæveraas på telefon til Dagbladet.

- Vi var på Ahli-sykehuset i Gaza i dag. Der forbereder de seg, av frykt for nye opptøyer og væpnet konflikt, sier Sæveraas.

–En ny intifada

Flertallet av de nær to millioner innbyggerne i Gaza er avhengig av humanitær hjelp fra FN og internasjonale organisasjoner for å overleve.

Israel har okkupert og annektert Øst-Jerusalem, noe FNs sikkerhetsråd har slått fast er ulovlig. Reaksjonene på Trumps kunngjøring er derfor som ventet kraftige.

Hamas-leder i Gaza, Ismail Haniya, sier at USAs avgjørelse om å anerkjenne Israel er en «krigserklæring mot palestinerne». Haniya oppfordrer nå palestinerne til å starte en ny intifada, ifølge Al Jazeera.

- Vi vil nå ha en ny intifada, sa Haniya, før han la til at USA og Donald Trump nå har «drept» den israelsk-palestinske fredsprosessen.

Hamas-lederen sier videre at palestinerne ser på Jerusalem som sin hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

Raseriets dag

Før Trumps offentliggjøring om at USA ville anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, advarte palestinske og arabiske ledere om akkurat dette. Det gjorde også ledere i EU, Tyskland, Frankrike, Norge og de fleste andre land. Palestinerne varslet at de ville gjennomføre tre dagers «raseriets dag» fra i går.

- Dette er som å dra sikringspinnen ut av en granat, sier Tyrkias statsminister Binali Yldrim på tyrkisk TV.

Norge har nå høynet sikkerhets- og beredskapsnivået i Israel og Palestina og oppfordrer nordmenn i området til å registrere seg og utvise forsiktighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer