Over 800 døde delfiner fortsatt et mysterium i Peru

- Ulovlig fiske og forgiftning utelukket.

OVER 800 DØDE DELFINER: De 877 døde delfinene som har blitt skylt i land i Peru de siste fire månedene er fortsatt et mysterium. Foto: REUTERS/Heinze Plenge/Files
OVER 800 DØDE DELFINER: De 877 døde delfinene som har blitt skylt i land i Peru de siste fire månedene er fortsatt et mysterium. Foto: REUTERS/Heinze Plenge/FilesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 877 døde delfiner har de siste fire månedene blitt skylt i land langs kysten fra Punta Aguja til Piura i Peru. Hvorfor et så stort antall delfiner har omkommet i samme område er fortsatt et mysterium.

- Delfinene kan ha dødd av utbrudd av morbillivirus eller Brucella-bakterien, sier assisterende miljøvernsminister Gabriel Quijandria Acosta til peruvanske medier.

UNDERSØKES: Veterinær Carlos Yaipen fra Research and Conservation of Aquatic Animals skjærer bort en del av den døde delefinens hud for å prøve å finne ut hva som kan være dødsårsaken. Foto: REUTERS/Janine Costa
UNDERSØKES: Veterinær Carlos Yaipen fra Research and Conservation of Aquatic Animals skjærer bort en del av den døde delefinens hud for å prøve å finne ut hva som kan være dødsårsaken. Foto: REUTERS/Janine Costa Vis mer

De døde delfinene undersøkes fortsatt av miljøvernere og miljøpoliti, og analysene som kan bekrefte eller avkrefte om massedøden skyldes et virus forventes å være klar i løpet av de kommende dagene.

- Ikke ulovlig jakt Da tilsammen 17 døde delfiner hadde blitt skylt i land i midten av februar mistenkte veterinær Carlos Yaipen fra ORCA (Research and Conservation of Aquatic Animals) at delfinene kunne ha blitt utsatt for ulovlig jakt.

Siden har det fortsatt å dukke opp stadig flere døde delfiner langs den samme 220 kilometer lange strekningen, og fredag slo Quijandria Acosta fast at tallet nå er oppe i hele 877.

ET MYSTERIUM: Hvorfor de over 800 delfinene er døde er fortsatt et mysterium. Foto: REUTERS/Heinze Plenge/Files
ET MYSTERIUM: Hvorfor de over 800 delfinene er døde er fortsatt et mysterium. Foto: REUTERS/Heinze Plenge/Files Vis mer

- Omtrent 80 prosent av delfinene ble funnet i en relativt ødelagt tilstand, noe som har gjort labratorieanalysene vanskeligere, sa miljøvernministeren, som understreket av ulovlig fisking, forgiftning eller ettervirkninger av jordskjelv er utelukkede årsaker.

Lignende tilfelle i USA Tidligere denne uken satte peruvanske myndigheter sammen et panel med personer fra de forskjellige depertementene som skulle analysere en rapport fra det peruvanske havinstituttet, IMARPE.

Mangel på mat, kontakt med fiskere og forgitning ble da utelukket. Massive virussykdommer har allerede blitt oppdaget andre steder i Peru, Mexico og i USA.

MÅLES: En delfin måles og undersøkes på stranda i Piura i Peru. Foto: AFP PHOTO/WILFREDO SANDOVAL
MÅLES: En delfin måles og undersøkes på stranda i Piura i Peru. Foto: AFP PHOTO/WILFREDO SANDOVAL Vis mer

I februar ble 179 delfiner, 108 av dem døde, skylt i land ved Cape Cod i USA, skriver CNN News. Marinebiologer arbeider fortsatt med å fastslå dødsårsaken til disse delfinene. Også i Brasil har det vært lignende tilfeller. I begynnelsen av mars havnet over 30 delfiner på en strand i Rio de Janeiro. I dette tilfellet var alle delfinene i live, og ble satt ut i havet igjen.

DØDE AV VIRUS?: Gribber forsyner seg av en av de døde delfinene som har skylt i land i Peru. 877 delfiner har blitt funnet døde langs den samme kysstrekningen de siste fire månedene. Foto: EPA/EFE
DØDE AV VIRUS?: Gribber forsyner seg av en av de døde delfinene som har skylt i land i Peru. 877 delfiner har blitt funnet døde langs den samme kysstrekningen de siste fire månedene. Foto: EPA/EFE Vis mer