Over 800 døde eller savnet

Tallene på antall omkomne og savnede stiger etter at stormen Washi feide over sørlige Filippinene i 75 kilometers fart.

<strong> RASERT:</strong>  Husene er fullstendig smadret i denne bydelen utenfor Oro City på Filippinene. En redningsmann hjelper en beboer, som har funnet kjøleskapet i vrakrestene av boligen.FOTO: Froilan Gallardo, AP/SCANPIX.
RASERT: Husene er fullstendig smadret i denne bydelen utenfor Oro City på Filippinene. En redningsmann hjelper en beboer, som har funnet kjøleskapet i vrakrestene av boligen.FOTO: Froilan Gallardo, AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Over 440 personer har mistet livet i uværet som feide over deler av Filippinene lørdag, ifølge Røde Kors.

- Dødstallet kan stige
Nesten 400 mennesker er meldt savnet etter at den kraftige tropiske stormen Washi utløste oversvømmelser og jordskred i den sørlige delen av landet. Nærmere hundre tusen mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.

Filippinske Røde Kors (PNRC) opplyser at 440 personer hittil har mistet livet i springfloen, blant annet på øya Mindanao. Ifølge de nasjonale katastrofemyndighetene ligger dødstallet foreløpig på 131, mens andre offentlige instanser har sagt at over 250 har omkommet så langt. Mange av de omkomne skal være barn, og ved kysten plukker soldater og politi opp lik som har blitt skylt i land.

- Dødstallet kan fortsette å stige fordi det fortsatt er mange som er savnet, sier Gwendolyn Pang, generalsekretær i PNRC.

Hæren har mobilisert 20.000 soldater til å lete etter savnede på Mindanao. Verst rammet er byene Cagayan de Oro og Iligan, som til sammen har rundt 700.000 innbyggere.

Katastrofeområde
Det er foreløpig usikkert hvor mange som er døde etter det voldsomme uværet. Ifølge Røde Kors er det meldt om 215 døde i byen Cagayan de Oro, men tallene varierer. Minst 144 er registrert druknet i Iligan, mens fem gruvearbeidere døde i et jordskred i Monkayo i Compostella-provinsen. På øya Negros har 21 personer druknet, ifølge PNRC. Iligan er blitt erklært katastrofeområde av myndighetene i landet.

Oberst Leopoldo Galon sier at soldater som brukte lastebiler, båter og helikoptre, klarte å redde minst 2.000 innbyggere i Cagayan de Oro. I Iligan klarte de å redde 15 mennesker som ble skylt ut på havet i uværet, ifølge oberstløytnant Randolph Cabangbang.

- Stormen har beveget seg langsomt, slik at det blir store nedbørsmengder på samme sted. Dermed blir det omfattende oversvømmelser, sier Benito Ramos i det filippinske sivilforsvaret.

Ingen nordmenn
Det er foreløpig ingen grunn til å tro at det er nordmenn i de rammede områdene.

- Etter de opplysningene vi har mottatt, er ikke dette områder hvor det normalt ferdes mange nordmenn. Vi kan ikke utelukke det, men vi har ingen indikasjoner som tyder på det heller, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NRK.

<strong>ØDELEGGELSER:</strong> Beboere leter etter eiendeler og familiemedlemmer i det som er igjen etter uværet på Filippinene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Cherryl Vergeire
ØDELEGGELSER: Beboere leter etter eiendeler og familiemedlemmer i det som er igjen etter uværet på Filippinene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Cherryl Vergeire Vis mer

- Vi fortsetter å ha kontakt med vår ambassade, legger han til.

Etter å ha krysset Sulusjøen med en vindhastighet på 75 kilometer i timen, er det ventet at Washi når den vestfilippinske øya Palawan lørdag kveld.

(NTB-Reuters-AFP)

<strong> LEITER:</strong>  Innbyggere i den flomrammede byen Iligan på øya Mindao leiter etter savnede. FOTO:RICHEL V. UMEL, EPA/SCANPIX.
LEITER: Innbyggere i den flomrammede byen Iligan på øya Mindao leiter etter savnede. FOTO:RICHEL V. UMEL, EPA/SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer