Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 88 000 er allerede evakuert, men 17 000 står i fare for å bli omringet av branninfernoet

Canadiske myndigheter håper å kunne åpne viktig motorvei i tide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 88 000 personer er så langt blitt evakuert som følge av den massive skogbrannen som herjer i Alberta i Canada.

Branninfernoet, som allerede har ødelagt flere enn 2000 bygninger i byen Fort McMurray, dekker nå et område på hele 850 kvadratkilometer.

Fremdeles er det 17 000 personer igjen i de omkringliggende områdene rundt byen. Disse står nå i fare for å bli omringet av flammene med mindre den eneste motorveien som går sørover fra byen, blir trygg å ferdes på, ifølge BBC.

Dette håper myndighetene vil skje i løpet av dagen i dag.

Skal evakuere 8000 med helikoptre Da flammene først begynte å komme faretruende nære byen, flyktet mange nordover. Disse har bodd i campområder tilknyttet oljesandvirksomheten.

Allerede har canadiske myndigheter evakuert 4000 personer som flyktet nordover i trygghet med helikoptre og fly. 4000 er igjen, men disse håper man å kunne frakte til trygge omgivelser i løpet av dagene i dag.

- Vårt fokus nå er få disse menneskene sørover så fort som mulig, sier Rachel Notley, provinsminister i Alberta, ifølge BBC, og legger til:

- Jeg må være veldig, veldig direkte: Det er åpenbart at skadene på lokalsamfunnet Fort McMurray er omfattende og at byen ikke er trygg for innbyggerne.

Over 1 000 brannmenn samt helikoptre og fly er satt inn i kampen mot flammene, men det kan ta lang, lang tid før innbyggerne får returnere til sine hjem - hvis hjemmene i det hele tatt står der når flammene har lagt seg.

- Beklageligvis vet vi at det ikke er snakk om noen dager, sier Notley.

Kjemper mot brannen Totalt er det registrert 49 skogbranner, hvor sju av dem regnes for å være ute av kontroll.

Forholdene i området er fortsatt vanskelige, og sterk vind sprer brannen raskt.

- Hjem har blitt ødelagt og nabolag har gått opp i flammer. Opptak vi har sett av biler som kjører i stor hastighet på motorveien mens brannen herjer på begge sider av veien, er ikke mindre enn skremmende, sier Canadas stasminister Justin Trudeau, ifølge NTB.

Statsministeren oppfordrer alle canadiere om å støtte sine venner og naboer i denne vanskelige tiden, og forteller at regjeringen vil gi like mye til Røde Kors, som det som blir samlet inn.

Brannen startet søndag og spredte seg raskt. Det er fremdeles ikke meldt om noen omkomne i branninfernoet.

 850 KVADRATKILOMTER:  Den massive skogbrannen i Alberta i Canada, dekker nå et område på om lag 850 kvadratkilomter. Flammene har nærmest slukt hele byen Fort McMurray. Her et bilde fra byen tatt på tirsdag. Foto: EPA / NTB Scanpix
850 KVADRATKILOMTER: Den massive skogbrannen i Alberta i Canada, dekker nå et område på om lag 850 kvadratkilomter. Flammene har nærmest slukt hele byen Fort McMurray. Her et bilde fra byen tatt på tirsdag. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart