Historiens største skipskatastrofe

Over 9000 døde da det tyske skipet «Wilhelm Gustloff» sank. 5000 av dem var barn

Likevel lever historiens største skipskatastrofe i skyggen av «Titanic».

HITLERS STOLTHET: «Wilhelm Gustloff» var opprinnelig cruiseskip for arbeiderne i programmet «Kraft durch Freude» (Kraft gjennom glede), men ble seinere først hospitalskip for deretter å bli brakkeskip. I 1945 bestemte myndighetene at hun skulle settes inn i «Operasjon Hannibal» - evakueringen av tyskere fra østområdene. Her er skipet avbildet i 1938. Foto: AKG / NTB Scanpix
HITLERS STOLTHET: «Wilhelm Gustloff» var opprinnelig cruiseskip for arbeiderne i programmet «Kraft durch Freude» (Kraft gjennom glede), men ble seinere først hospitalskip for deretter å bli brakkeskip. I 1945 bestemte myndighetene at hun skulle settes inn i «Operasjon Hannibal» - evakueringen av tyskere fra østområdene. Her er skipet avbildet i 1938. Foto: AKG / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seint på kvelden 30. januar 1945. Det tyske skipet «Wilhelm Gustloff» er bygd for å frakte ca. 1900 personer, men har over 10 000 om bord. De fleste av dem er flyktninger - kvinner og barn fra de tyske østområdene, på flukt fra Den røde hærs framrykking. Resten er for det meste tyske militære, blant dem sårede soldater fra østfronten.

Noen nautiske mil nord for kysten av de nå polske byene Wladyslawowo og Leba blir skipet truffet av tre torpedoer fra en sovjetisk ubåt. Mange blir drept av eksplosjonene, andre blir trampet i hjel i panikken. Men de fleste omkommer i det iskalde vannet i Østersjøen, mye fordi de aller fleste livbåtene har frosset fast i taljene og ikke lar seg låre.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer