Historiens største skipskatastrofe

Over 9000 døde da det tyske skipet «Wilhelm Gustloff» sank. 5000 av dem var barn

Likevel lever historiens største skipskatastrofe i skyggen av «Titanic».

HITLERS STOLTHET: «Wilhelm Gustloff» var opprinnelig cruiseskip for arbeiderne i programmet «Kraft durch Freude» (Kraft gjennom glede), men ble seinere først hospitalskip for deretter å bli brakkeskip. I 1945 bestemte myndighetene at hun skulle settes inn i «Operasjon Hannibal» - evakueringen av tyskere fra østområdene. Her er skipet avbildet i 1938. Foto: AKG / NTB Scanpix
HITLERS STOLTHET: «Wilhelm Gustloff» var opprinnelig cruiseskip for arbeiderne i programmet «Kraft durch Freude» (Kraft gjennom glede), men ble seinere først hospitalskip for deretter å bli brakkeskip. I 1945 bestemte myndighetene at hun skulle settes inn i «Operasjon Hannibal» - evakueringen av tyskere fra østområdene. Her er skipet avbildet i 1938. Foto: AKG / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seint på kvelden 30. januar 1945. Det tyske skipet «Wilhelm Gustloff» er bygd for å frakte ca. 1900 personer, men har over 10 000 om bord. De fleste av dem er flyktninger - kvinner og barn fra de tyske østområdene, på flukt fra Den røde hærs framrykking. Resten er for det meste tyske militære, blant dem sårede soldater fra østfronten.

Noen nautiske mil nord for kysten av de nå polske byene Wladyslawowo og Leba blir skipet truffet av tre torpedoer fra en sovjetisk ubåt. Mange blir drept av eksplosjonene, andre blir trampet i hjel i panikken. Men de fleste omkommer i det iskalde vannet i Østersjøen, mye fordi de aller fleste livbåtene har frosset fast i taljene og ikke lar seg låre.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer