Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Historiens største skipskatastrofe

Over 9000 døde da det tyske skipet «Wilhelm Gustloff» sank. 5000 av dem var barn

Likevel lever historiens største skipskatastrofe i skyggen av «Titanic».

HITLERS STOLTHET: «Wilhelm Gustloff» var opprinnelig cruiseskip for arbeiderne i programmet «Kraft durch Freude» (Kraft gjennom glede), men ble seinere først hospitalskip for deretter å bli brakkeskip. I 1945 bestemte myndighetene at hun skulle settes inn i «Operasjon Hannibal» - evakueringen av tyskere fra østområdene. Her er skipet avbildet i 1938. Foto: AKG / NTB Scanpix
HITLERS STOLTHET: «Wilhelm Gustloff» var opprinnelig cruiseskip for arbeiderne i programmet «Kraft durch Freude» (Kraft gjennom glede), men ble seinere først hospitalskip for deretter å bli brakkeskip. I 1945 bestemte myndighetene at hun skulle settes inn i «Operasjon Hannibal» - evakueringen av tyskere fra østområdene. Her er skipet avbildet i 1938. Foto: AKG / NTB Scanpix Vis mer

Seint på kvelden 30. januar 1945. Det tyske skipet «Wilhelm Gustloff» er bygd for å frakte ca. 1900 personer, men har over 10 000 om bord. De fleste av dem er flyktninger - kvinner og barn fra de tyske østområdene, på flukt fra Den røde hærs framrykking. Resten er for det meste tyske militære, blant dem sårede soldater fra østfronten.

Noen nautiske mil nord for kysten av de nå polske byene Wladyslawowo og Leba blir skipet truffet av tre torpedoer fra en sovjetisk ubåt. Mange blir drept av eksplosjonene, andre blir trampet i hjel i panikken. Men de fleste omkommer i det iskalde vannet i Østersjøen, mye fordi de aller fleste livbåtene har frosset fast i taljene og ikke lar seg låre.

1200 blir reddet av tyske militære skip, men hele 9400 omkommer, blant dem 5000 barn. Det er det dødeligste skipsforliset i historien; til sammenlikning døde 1500 da «Titanic» sank i 1912.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?