- Over all forventning

Ekspertene virker å være svært imponerte over kong Charles' første dager på tronen.

KONGE: Den ferske kongen har allerede utført flere oppdrag i offentligheten. Foto: AP / NTB
KONGE: Den ferske kongen har allerede utført flere oppdrag i offentligheten. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

LONDON / OSLO (Dagbladet): Noen dager har gått siden dronning Elizabeths eldste sønn, Charles, ble konge i Storbritannia.

Allerede har den ferske monarken utført flere oppdrag i offentligheten.

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Erik Mustad, synes den nye kongen så langt har framstått med ydmykhet, overveldenhet og nærhet.

- Han har rett og slett lært noe av 1997, og Dianas død. Talen han holdt til nasjonen, i kombinasjon med tilstedeværelsen med folkemengden utenfor Buckingham Palace, var veldig fint, sier Mustad.

- Over all forventning

Fredag kveld holdt kong Charles sin først offisielle tale. En tale det var knyttet mye spenning rundt.

Omdømmeekspert og dosent ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, hadde imidlertid ikke høye forventninger på forhånd. Han ble likevel positivt overrasket.

- Slik jeg ser det, leverte han over all forventning. Både framførelsen og innholdet var bra. Jeg vil gi den terningkast seks, sier Blindheim.

Han forteller at mange har vært preget av alt som skjedde rundt prinsesse Diana, og tror det er noe som har «sittet som en forkjølelse» hos flere.

FOLKELIG: Ekspertene synes den nye kongen framstår folkelig i møte med befolkningen. Her på vei inn foran Buckingham Palace. Foto: AP / NTB
FOLKELIG: Ekspertene synes den nye kongen framstår folkelig i møte med befolkningen. Her på vei inn foran Buckingham Palace. Foto: AP / NTB Vis mer

- Nå synes jeg han klarte å snu steinen. Det var godt samspill mellom kroppsspråk, ansiktstrekk og ord. Han framsto høyst troverdig og talen inneholdt alt en tale skal inneholde.

Mustad sier også at de første dagene til kong Charles har stått til fem eller seks på terningen.

- Han var behersket, og det samme var ordforrådet, kroppsspråket og retorikken hans. Man kunne se at han var rørt, men samtidig klarte han å distansere seg selv litt fra bortgangen. Og det var akkurat det dronningen sto for, og det er slik han også skal være, påpeker Mustad.

Nærhet og distanse

Kong Charles har også tatt seg tid til å hilse på folket utenfor Buckingham Palace. Videoer fra seansen viser den ferske kongen, sammen med Camilla, håndhilse på flere.

Blindheim påpeker at Charles også var smilende.

- Han framstår folkelig, og det hele ser autentisk og ekte ut.

Mustad trekker fram at han på en veldig fin måte videreførte blandingen av nærhet og distanse som moren hans mestret så godt.

- Han viste sympati og respekt også den andre veien, for dem som sørget over bortgangen av hans mor. Det var fint å se, sier han.

Kong Charles har tilsynelatende blitt tatt godt imot av befolkningen i London. Utenfor Buckingham Palace ble han møtt av jubel fra de frammøtte.

NYTT LIV: London-boere har ulike meninger om sin nye konge. Video: John Terje Pedersen. Reporter: Caisa Linea Hagfors Vis mer

- Jeg er glad Charles er den nye kongen. Han har ventet i 70 år på dette, sier ei Dagbladets reporter i London har snakket med.

- Jeg kjenner ham ikke personlig, men han virker som en omtenksom person, som tar sine plikter på alvor, sier ei annen.

Flere er imidlertid ikke i tvil om at han har store sko å fylle.

- Han har mye jobb foran seg, sier en.

- Det er store sko å fylle. Jeg tror ikke vi skal sammenlikne han med moren, som var en flott person, og helt uerstattelig, understreker en annen.

Glimt i øyet

Fredag holdt også kong Charles en audiens med den nyutnevnte statsministeren i Storbritannia.

Truss har selv uttalt at en av årsakene til at møtet gikk bra, var fordi kongen var så rolig.

- Han har dette glimtet i øyet, som ikke moren hadde. Hun var korrektheten selv i alle situasjoner i livet, mens Charles har humoren i tillegg. Han er nedpå og kan tøyse litt, og slik få folk til å føle seg rolige, og ikke ille til mote og nervøse, forteller Mustad.

AUDIENS: Statsminister Liz Truss i møte med kong Charles fredag. Foto: AFP / NTB
AUDIENS: Statsminister Liz Truss i møte med kong Charles fredag. Foto: AFP / NTB Vis mer

Han legger til at det publikum fikk se av audiensen, og det vi har hørt etterpå, bekrefter dette inntrykket.

- Her gikk det rolig for seg, og Charles var imøtekommende. Dette viser jo hvordan de i det konstitusjonelle monarkiet i Storbritannia hjelper hverandre.

Mustad understreker at Charles tidligere har gitt uttrykk for noen politiske standpunkter, selv om de har vært runde i formuleringene. Det tror han ikke vi får høre noe mer om nå. Han tror Charles nå er veldig innstilt på å gjøre plikten sin, men at han vil fortsette å gjøre det med dette glimtet i øyet.

Stabilitet

- Det gjør at folk ikke føler seg så underordnet som de kanskje ville ha følt seg i møte med en kongelig. Det blir jo litt som å treffe kronprins Haakon i Norge. Han er nedpå, folkelig, og ønsker å være en jovial kar. De samme egenskapene har Charles og det har også William fått, sier han.

- Det er landesorg i Storbritannia nå, men alt må også fortsette, alt må gå videre. Det arvelige monarkiet er jo sånn, og blandingen mellom sorg og «business as usual» så vi jo uttrykt i møtet mellom Truss og Charles. De viser at man kan gjøre flere ting på én gang, og det kan være et godt signal å sende, føyer Mustad til.

UTROPES: Her blir Charles III kunngjort som konge fra St. James-palasset i London. Vis mer

Storbritannia-eksperten understreker at det blir viktig for kong Charles å vise stabilitet, slik moren har stått der som en klippe tidligere, og båret nasjonens identitet på sine skuldrer.

- I denne omskiftende tida kan hans tilstedeværelse og karakter være det viktigste symbolet på enhet og stabilitet i nasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer