Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over alpene for egen maskin

«Alpenes Ikaros» er den første i verden til å suse avgårde med jet-vinger som også kan gi oppdrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med fire jetmotorer festet til et par vinger, hopper 47-årige Yves Rossy ut fra et fly og suser bortover med en fart på opptil 300 kilometer i timen.
Som den første i verden har sveitseren, med den nyeste modellen av vingene «Jet Cat», laget en maskin hvor jetmotorene også kan skyte ham oppover i lufta.

Seks minutter i lufta

- Beveger jeg på hodet, svinger jeg, og føttene styrer farten. Jeg leker med alle elementene ved flygning med min egen kropp, sier Rossy til The Times online.

Foreløpig holder drivstofftanken i seks minutter før fallskjermen må løses ut.

 
Rossy håper å kunne selge den ferdige versjonen av produktet til eventyrlystne verden over, og spår en pris på nivå med en middels stor bil.

47-åringen, som til daglig er kaptein på passasjerfly, nekter å la begrensninger fra sveitsiske myndigheter stoppe ham fra å gjøre det mennesket har drømt om i årtusener: fly fritt som fuglen i lufta.

- Myndighetene mener jeg er en uregistrert flymaskin, og dermed trenger lisens for å fly. Jeg svarte at «nei, for å fly trenger du bare vinger», sier oppfinneren.

Liker å ta sjanser

FRI SOM FUGLEN: Tidligere har flygemekanismer festet på ryggen bare kunnet fly horisontalt. Yves Rossys nye jet-vinger er sterke nok til også å gi fly oppover. Foto: Reuters
FRI SOM FUGLEN: Tidligere har flygemekanismer festet på ryggen bare kunnet fly horisontalt. Yves Rossys nye jet-vinger er sterke nok til også å gi fly oppover. Foto: Reuters Vis mer

Etter mye om og men har han fått en spesialtillatelse for jet-vingene, og får fly i luftrom som ikke trafikkeres av andre fly. 47-åringen, som har fått kallenavnet «Alpenes Ikaros», er fullt klar over at det han driver med er farlig. Men i god, gammel oppfinner-ånd er han villig til å ofre livet for tekniske framskritt.

- Når folk kaller meg gal, er det bare et kompliment. I vårt samfunn vil ingen lenger ta sjanser. Ingen vil ha ansvar. Jeg tar kalkulerte risker, og kan ende opp i graven. Men jeg liker det jeg driver med, og det ligger en storhet i det, sier han til The Times online.

Rossy har gjort store framskritt siden forrige versjon av jet-vingene, for to år siden. Den gang kom han opp i 180 kilometer i timen, og jetmotorene var ikke sterke nok til å gi oppdrift.

Yves Rossys hjemmeside ligger det også videoer fra andre halsbrekkende stunt i lufta.

image: Over alpene for egen maskin
FARLIG: Den 47-årige sveitseren vet at han leker med døden, men er villig til å ta sjansen, i vitenskapens ånd.
STØTTES: Både produsentene av jetmotorer og materialet Rossy lager vingene av finansierer oppfinnelsen, som sveitseren håper å en dag kunne lansere kommersielt.
FRI SOM FUGLEN: Tidligere har flygemekanismer festet på ryggen bare kunnet fly horisontalt. Yves Rossys nye jet-vinger er sterke nok til også å gi fly oppover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!