Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over en million barn selges hvert år

Rundt 1,2 millioner barn blir solgt hvert år. Denne menneskehandelen er verdt 75 milliarder kroner, og Europa er et stort marked, sier FNs barnefond UNICEF i en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De enorme tallene skjuler tragiske enkeltskjebner, mange blir solgt allerede som svært små barn. Ifølge rapporten ender mange av barna som billig arbeidskraft, ofte som prostituerte. De fleste av dem kommer fra Vest-Afrika, Øst-Europa og Asia.

Rapporten som har navnet «Stopp handelen», ble offentliggjort onsdag som ledd i UNICEFs britiske avdelings arbeid for å få gjennom en ny lov som forbyr all handel med barn.

Drap

Spørsmålet kom i søkelyset tirsdag da britisk politi arresterte 21 mennesker som skal ha hatt befatning med det rituelle drapet på en nigeriansk gutt som ble funnet uten hode og lemmer i Themsen for to år siden.

Guttens identitet er ikke kjent, men politiet tror han ble hentet ulovlig til Storbritannia for å brukes i et religiøst ritual.

- Barnehandelen er et alvorlig brudd på barns rettigheter, og oppfattes som mindre risikabelt enn narkosmugling. Regjeringen må kriminalisere all handel med barn, sa David Bull i den britiske UNICEF-avdelingen da rapporten ble lagt fram.

Til Europa

I rapporten heter det at Europa er et viktig marked for dem som selger barn, spesielt fra Øst-Europa og Vest-Afrika, men at det også fins et livlig marked innenfor de to regionene og over hele Asia.

I Europa er rundt 500.000 kvinner og unge jenter hvert år ofre for slik handel, de fleste fra tidligere sovjetstater.

Prisen for en kvinne på opprinnelsesstedet i en liten landsby i for eksempel Romania kan være så lav som 375 kroner.

Så mange som 200.000 barn ender som handelsvare i Vest-Afrika hvert år, enten for å eksporteres til Europa eller for å bli solgt som slaver og gratis arbeidskraft i rike hjem i regionen selv.

Barneprostituerte

Sørøst-Asia står for en tredel av handelen og smuglingen av barn i verden. I Thailand er det registrert en 20 prosents økning i barneprostituerte, og 15 prosent av barna som kommer fra Sør-Vietnam, er under 15 år gamle.

I Kina er det 250.000 kvinner og barn som er ofre for slik menneskehandel, ifølge rapporten.

Handelen med barn er ifølge rapporten ikke begrenset til jenter. Tusener av unge gutter helt ned til fem år gamle importeres hvert år fra Bangladesh, India og Pakistan til De forente arabiske emirater, der de arbeider som kameljockeyer.

Bildetekst(er):

Thailand har lenge slitt med barneprostitusjon, men UNICEFs nye rapport slår fast at Europa er et stort og viktig marked for dem som tjener penger på kjøp og salg av barn. Den britiske UNICEF-avdelingen krever at all handel med barn må kriminaliseres. (Arkivfoto: SCANPIX) (Breddebilde)