BUENOS AIRES: Aktivister for legalisering av abort i Argentina holder opp grønne tørklær for å uttrykke sin mening om abortspørsmålet i forkant av kongressens stemme i dag. Foto: Alejandro Pagni / AFP / NTB Scanpix.
BUENOS AIRES: Aktivister for legalisering av abort i Argentina holder opp grønne tørklær for å uttrykke sin mening om abortspørsmålet i forkant av kongressens stemme i dag. Foto: Alejandro Pagni / AFP / NTB Scanpix.Vis mer

Abortspørsmålet avgjøres i Argentina

Over en million kjemper for kvinners rettigheter

Abortdebatten har blusset opp en voldsom folkebevegelse i Argentina, men landet er dratt mellom katolsk innflytelse og sosial rettferdighet.

Abort er i disse dager på alles lepper i Argentina. I dag er landet et skritt unna å lovliggjøre abort, da senatet skal stemme.

For øyeblikket er det nemlig bare tillatt med abort hvis det er snakk om voldtekt eller hvis graviditeten kan skade kvinnens helse - men dette kan endre seg i dag med Argentinas historiske stemmegivning.

INSPIRERT: Kostymene kjent fra suksesserien «The Handmaid's Tale» brukes nå av kvinner verden over. Se hvorfor. Video: CNN Vis mer

I juni ble forslaget om å tillate abort i de første 14 uker av svangerskapet godkjent av underhuset i den argentinske nasjonalforsamlingen.

Nå er det opp til senatet å avgjøre om kvinner kan ta lovlig abort eller ikke. Presidenten Mauricio Macri, har tidligere sagt at han personlig skal stemme ja - selv om han selv har hevdet å være imot lovlig abort.

«En ekstrem form for vold mot kvinner»

Abort foregår i Argentina, som i alle andre land. Forskjellen er at det skjer ulovlig og det derfor vanskelig å anslå hvor mange kvinner som tar abort hvert år.

Ifølge avisa Time er det estimert å være 500 000 aborter hvert år, selv om det ikke finnes noen offisielle tall.

Titusenvis av kvinner blir innlagt på sykehus hvert år etter abortforsøk. I 2016 døde det 46 kvinner som følge av komplikasjoner, skriver BBC.

Situasjonen beskrives av generalsekretæren i Amnesty International, Salil Shetty, som «en ekstrem form for vold mot kvinner», og at den er et tilbakeskritt i Latin-Amerikas kamp for menneskerettigheter.

Trygg abort er et spørsmål om penger

Birgit Kvernflaten, postdoktor ved Institutt for helse og samfunn ved UiO, understreker at oppmykningen rundt abort kommer til å ha en kjempekonsekvens for de kvinnene det gjelder.

- Vi vet jo i dag at utrygg abort er veldig risikofylt og kan gi varige skader, og i verste fall død. Vi ser også en stor forskjell på kvinner som har penger og fattige kvinner som ikke har råd. Har du penger kan du stort sett kjøpe deg trygg abort. Det går selvsagt hardest ut over dem som ikke har råd til å reise til et annet land for å ta trygg abort, sier Kvernflaten til Dagbladet.

Hun legger til at mødredødeligheten på rundt 13 prosent på verdensbasis skyldes utrygg abort, men tallet er noe høyere i visse områder.

- Det vi ser er at saken selvsagt vil ha enorme konsekvenser for de kvinnene som nå kan få tilgang til helsehjelp lovlig innenfor helsevesenet, og det er en veldig positiv utvikling, slår hun fast.

At abortspørsmålet nå blir tatt opp har også bakgrunn i en stor bevegelse som startet med protester mot vold mot kvinner.

- Massiv mobilisering

Størrelsen og intensiteten på demonstrasjonene som abort-aktivister leder i Argentinas hovedstad Buenos Aires, har vokst enormt i løpet av de siste månedene.

Store folkemengder har samlet seg utenfor kongressen, med over en million argentinere som har tatt til gatene til tross for landets bitende vinterkulde, skriver The Guardian.

- Det som er spesielt med Argentina i Latin-Amerikas sammenheng, er den massive mobiliseringen man ser vokse fram i grupper og andre sosiale bevegelser i Buenos Aires i dag, sier Ole Jacob Løland, postdoktor ved det Teologiske institutt ved UiO til Dagbladet.

- Dette er jo at uttrykk for at Argentina alltid har hatt et godt organisert sivilsamfunn, og at dette med å få en oppmykning rundt abortspørsmålet altså har blitt en folkebevegelse, slår Løland fast.

Han legger til at hotellene rundt kongressen til og med er fullbooka, aktivister reiser over store avstander for å uttrykke sin mening i saken, og mobiliserer seg i størst mulig grad.

LEGALISERING: En kvinne sitter ved siden av et banner for legalisering av abort utenfor kongressen i Buenos Aires på tirsdag. Foto: Marcos Brindicci / Reuters / NTB Scanpix.
LEGALISERING: En kvinne sitter ved siden av et banner for legalisering av abort utenfor kongressen i Buenos Aires på tirsdag. Foto: Marcos Brindicci / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

«De grønnkledde»

Løland peker spesielt mot de «grønnkledde» - en bevegelsen hvor de som er for legaliseringen av abort i landet kler seg i grønne tørklær.

Kampanjen for lovlig, trygg og fri abort har brukt grønne tørklær som et symbol i kampen.

Gruppa bak kampanjen fortalte den argentinske avisa Clarin, at det ikke var noen spesiell tanke bak grønnfargen. Likevel har fargen blitt et sterkt symbol for kampen om legalisering av abort i hele Argentina.

I tillegg til «den grønne bølgen», kler kvinner seg også opp i hvite hatter og røde kapper for å vise sin motstand mot abortlovene.

De røde og hvite kostymene fra Margaret Atwoods roman, og den nyere TV-serien «The Handsmaid’s Tail», har blitt et kjent virkemiddel i feministbevegelser i USA, Storbritannia, Irland og nå også i Argentina.

I ferd med å miste fotfeste

I et land som hovedsakelig er katolsk, er det kanskje ikke så rart at abortspørsmålet har blitt til en voldsom debatt mellom ja-siden og nei-siden.

Løland forklarer at religion fremdeles spiller en viktig rolle for å forme folks holdninger og politiske avgjørelser - men det kan virke som den er i ferd med å miste fotfeste.

- På den ene siden er jo pave Francis fra Argentina, og det skulle jo indikere at det er et veldig viktig land for katolisismen, men til tross for at dette er en religiøs majoritet i landet, står katolisismen vesentlig svakere i Argentina enn i mange andre land i Latin-Amerika, sier han.

Løland understreker at dette gjelder blant annet for folks oppslutning og deltakelse omkring den katolske messen, og kirkens øvrige liv.

En undersøkelse fra i 2018 viser at andelen Latin-Amerikanere som identifiserer seg som katolikker har falt fra 80 prosent i 1995 til 59 prosent i år.

En voldsom kampanje for å stanse legaliseringen har likevel vokst fram i landet, og senatorer oppfordres til å stemme nei av flere religiøse ledere.

Hjelpebiskop i Buenos Aires, Oscar Ojea, slo fast overfor lokale medier at en eventuell legalisering «kommer til å være den første loven i demokratiske tider som tillater utslettelsen av et menneske over et annet».

Katolsk frykt for kvinners ønsker

I en kronikk i Time skriver den argentinske forfatteren Claudia Piñeiro, at abortdiskusjonen avslører den katolske kirkens dype frykt for kvinnelig ønsker.

Forfatteren forteller om den brutale virkeligheten, hvor gravide kvinner tar risikable aborter i mørke kjellere.

- Med en slik virkelighet, hva er det vi venter på? Hvis vi fortsetter å forby abort, stopper det ikke argentinske kvinner i å utføre dem, skriver Piñeiro.

DØDE: En mann står ved et minnesmerke utenfor kongressen i Buenos Aires for en kvinne som døde av komplikasjoner etter en utrygg abort. Foto: Marcos Brindicci / Reuters / NTB Scanpix.
DØDE: En mann står ved et minnesmerke utenfor kongressen i Buenos Aires for en kvinne som døde av komplikasjoner etter en utrygg abort. Foto: Marcos Brindicci / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Hun understreker at det er vanskelig å forklare hvorfor hennes hjemland har et så strengt regelverk for abort.

Bildet som resten av verden har av Argentina stemmer dermed ikke med det hvor landet nekter kvinner deres rettigheter.

«Landet er en pioner innen menneskerettigheter. Det er kjent for å ha et av verdens høyest rangerte universiteter, et yrende og flerkulturelt kulturliv, og introduksjonen av likekjønnet ekteskap for mer enn åtte år siden», skriver hun i kronikken.

- Vil uansett ikke ha tapt på sikt

Uavhengig av hva utfallet av dagens stemme blir, er Løland sikker på at den sterke mobiliseringen som Argentina er i stand til å forme kommer til å blusse opp en ny debatt seinere.

- Det blir spennende å se utfallet på stemmegivningen, men om ja-siden til oppmykning taper, så tror jeg uansett ikke at de har tapt på lengre sikt, slår han fast.

For første gang i landets historie har nemlig den sosiale folkebevegelsen for abort fått med seg kongressen.

- Nå blir det nytt valg etter hvert, nye parlamentarikere, og nye generasjoner kommer til. Denne kampen vil komme opp igjen.