Hets mot politikere

Over fire av ti lokalpolitikere har opplevd hets eller trusler

- Alvorlig for demokratiet.

ALVORLIG: Styreleder i Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge (KS), Gunn Marit Helgesen, mener det er svært alvorlig at så mange lokalpolitikere opplever hets og trusler. Foto: KS
ALVORLIG: Styreleder i Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge (KS), Gunn Marit Helgesen, mener det er svært alvorlig at så mange lokalpolitikere opplever hets og trusler. Foto: KS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er svært overrasket over tallene. Vi er jo klar over problemet, men at fire av ti lokalpolitikere har opplevd dette er vanvittig mye, og alt for høyt, sier styreleder i Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge (KS), Gunn Marit Helgesen til Dagbladet.

Hun legger fredag fram rapporten «Hat og trusler mot folkevalgte», der de har kartlagt omfanget av hatefulle ytringer og trusler mot lokalpolitikere i forkant av høstens kommunevalg.

Resultatene er nedslående: Mer enn fire av ti har opplevd hatefulle ytringer eller trusler. Nesten seks av ti av dem som har opplevd dette har som en konsekvens unnlatt å engasjere seg eller uttale seg om spesifikke saksfelt. Om lag halvparten av disse har vurdert å trekke seg fra politikken, og 15 prosent har bestemt seg for å slutte.

- Demokratisk problem

Det er første gang at det gjøres en omfattende kartlegging av hets og trusler mot lokalpolitikere i Norge. I fjor leverte Politihøgskolen på oppdrag fra PST en undersøkelse som viste at fire av ti toppolitikere har vært utsatt for alvorlige hendelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer