KRISE: Flyktninger fra Syria strømmer inn i Europa. Land som Tyskland og Sverige bidrar i sterk grad med å bosette flyktninger. Samtidig får blant annet gulfstatene enorm kritikk for å ikke ta imot noen flyktninger. Faksimile: Makkah, Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRISE: Flyktninger fra Syria strømmer inn i Europa. Land som Tyskland og Sverige bidrar i sterk grad med å bosette flyktninger. Samtidig får blant annet gulfstatene enorm kritikk for å ikke ta imot noen flyktninger. Faksimile: Makkah, Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Over fire millioner syrere er på flukt i nærområdene. De rike gulfstatene tar imot null

Krever statene tar et større ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge FNs flyktningråd befinner det seg nå 4 088 078 syriske flyktninger i nærområdene til Syria.

Flere av nabolandene med hundretusener av flyktninger har allerede begrensede ressurser, og flyktingleirene som er etablert strekker seg utover gigantiske områder.

Omkring 350 000 syrere har søkt asyl i Europa de siste fire åra, og sterke bilder av menneskene som flukter fra krig og vold til frihet i Europa rører ved svært mange.

Samtidig tar Gulfstatene, med sin sterke økonomi og geografiske nærhet til Syria, ikke imot noen syriske flyktninger.

Rike stater Allerede tilbake i desember leverte menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty en knusende rapport, det gulfstatene sammen med land som Russland og Kina blir slaktet for å ikke ha tilbudt noen flyktninger bosted.

De seks gulfstatene Qatar, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Kuwait, Oman og Bahrain - som inkluderer noen av verdens rikeste nasjoner - har tatt inn nøyaktig null syriske flyktninger.

De siste ukene har en enorm kampanje tatt form på sosiale medier, der folk mener det er gulfstatenes plikt å ønske syriske flyktninger velkommen. Selv den saudiarabiske avisa Makkah publisert en karikaturtegning som har skapt voldsomt engasjement.

- Må dele ansvaret Selv om flere av landene bidrar med penger, kreves det nå fra mange hold at gulfstatene tar imot flere flyktninger.

- Gulfstatene tar ikke imot noen flyktninger. De har donert og gitt bistand til Syria og deres naboland som Jordan og Libanon, men ikke tatt inn noen selv. Disse landene og de rike i resten av verden må dele dette enorme ansvaret, sier Karl Schembri, Flyktninghjelpens regionrådgiver i Jordan, til Dagbladet.

Han befinner seg nå i landet hvor det er bygget enorme flyktningleire for å huse de millionene som er på flukt i regionen.

- Jo lenger konflikten varer, jo vanskeligere blir situasjonen for flyktningene. Det er en vanskelig kamp for flyktningene og for landene som tar dem imot. Det er en stor belastning, og hver dag kommer det mennesker som er så desperate at de vil gjøre det utenkelige å reise over til Europa, sier han.


Han etterlyser også en større innsats fra land som Russland, Kina og Sør-Korea. Han håper blant annet de forferdelige bildene av Aylan (3), som ble funnet død i vannkanten i Tyrkia, kan vekke et større engasjement.

- Forhåpentligvis vil det åpne øynene til flere, også makthaverne. Vi får håpe at dette ikke har skjedd forgjeves. Det hjerteskjærende bildet må ha rørt ved ethvert menneske, sier Schembri.

Restriktiv politikk Flere av de europeiske landene tar imot flyktninger fra landene der de først ankommer etter Syria. Disse er såkalte kvoteflyktninger, eller overføringsflyktninger. Gulfstatene har ingen slike ordninger, og muligheten for å ta seg inn i landene i seg selv er svært begrenset.

Ifølge BBC kan syrere søke om besøksvisum eller arbeidstillatelse i gulfstatene. Denne prosessen er imidlertid dyr og vanskelig, og det oppfattes i stor grad som at det er uskrevne regler som gjør det vanskelig for syrere å få disse godkjent.

Disse landene, spesielt De forente arabiske emirater, Kuwait og Qatar, har et enormt antall arbeidsinnvandrere - flesteparten fra Sørøst-Asia og India og Pakistan. Selv om landenes politikk er å tillate økonomiske innvandring, og spesielt lavtlønnede arbeidere, ber Flyktninghjelpen om åpne grenser.

- Vi ber om at de åpner grensene. De må leve opp til det moralske ansvaret, sier Schermbri.