GODE TALL: Erna Solberg og Høyre er i vinden etter kommunevalget. Nå har over halve folket Høyre-ordfører. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GODE TALL: Erna Solberg og Høyre er i vinden etter kommunevalget. Nå har over halve folket Høyre-ordfører. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Over halve folket har Høyre-ordfører

Det forhandles fortsatt i 13 kommuner etter kommunevalget. Men allerede har Høyre 118 ordførere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

53 prosent av befolkningen bor i en kommune der Høyre har ordføreren. Arbeiderpartiet har mistet sin i minst 20 kommuner, mens lille Sp har 87 ordførere - bare to færre enn sist.

Snart en måned etter kommunevalget forhandles det fortsatt i 13 kommuner. Likevel er det allerede klart at Høyre har fått 118 ordførere, 38 flere enn ved sist valg. Ap får derimot langt færre enn de hadde, til tross for et bedre valg enn på lenge. Til nå har partiet 152 ordførere, mot 181 etter forrige kommunevalg.

Aps partisekretær Raymond Johansen sier til NRK at partiet kanskje ikke har vært gode nok til å forhandle etter valget.

- For det første har SV gjort et dårlig valg. Der vi har samarbeidet med dem, har vi tapt flertallet. Enkelte steder har de andre partiene funnet sammen og gått imot oss, sier Johansen. Han peker likevel på at Arbeiderpartiet har flest ordførere, og at de er landets største parti.

Ifølge NRKs opptelling har KrF foreløpig 20 ordførere, Frp 11, Venstre 9, SV 2 og lokale lister har 17.

(NTB)