Over halvparten av båteiere har ikke sjøkart i båten

Og fire av ti vet ikke at det innføres et obligatorisk båtførersertifikat neste år.

IKKE FLINKE NOK MED SJØKART: 36 prosent av båteierne innrømmer at de aldri bruker sjøkart, og én av fire båteiere seg selv som dårlige sjøkartlesere.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
IKKE FLINKE NOK MED SJØKART: 36 prosent av båteierne innrømmer at de aldri bruker sjøkart, og én av fire båteiere seg selv som dårlige sjøkartlesere. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 51 prosent av båteierne i en undersøkelse gjort for Gjensidige sier at de ikke har sjøkart liggende i båten.

- Dette er svært bekymringsverdig, siden det til syvende og sist er dette som er viktigst for å unngå ulykker på sjøen, sier informasjonsrådgiver i Gjensidige Pål Eklo til Dagbladet.no.

Undersøkelsen er gjort med telefonintervju av 1004 personer, hvorav 378 personer var båteiere.

Stoler på GPS
36 prosent innrømmer at de aldri bruker sjøkart, dette er to prosent færre enn i fjor.

- Mange stoler for mye på GPS i forhold til sjønavigasjon, sier Eklo, og tror at halvparten uten sjøkart kan være brukere av disse.

- GPS har en feilmargin og er ikke alltid oppdatert. Vi fraråder ikke å bruke disse, men det er lurt å ha med et fysisk sjøkart i tillegg.

Vet ikke om båtførerprøve
Eklo er også bekymret over en undersøkelse som ble gjennomført for båtbransjeforbundet i Norge, NORBOAT, som viser at kun 60 prosent av båtbrukerne vet at det innføres sertifikatsplikt for førere av fritidsbåter med mer enn 25 hk eller som er åtte meter og over.

- Det er viktig at folk vet om dette og planlegger å ta den før første mai, sier Eklo.

- Testen blir bare obligatorisk for de som er født etter 1980, og gjelder for førere av båter som har en lengde over 8 meter eller motoren med mer enn 25 hestekrefter. Derfor slipper en rekke personer unna båtførerprøven.

Rikere husstander har sjøkart
Blant båteierne med husstandsinntekt over 500 000 kroner var andelen som hadde sjøkart i båten høyere.

54 prosent av disse svarte at de hadde sjøkart i båten, mens kun 38 prosent av de med lavere husstandsinntekt hadde dette.

Personer med høyere utdanning og husstandsinntekt over 500 000 kroner er overrepresentert i gruppen som eier eller disponerer båt.

Ikke bare negativt
Tallene er likevel ikke bare negative. I år vurderer én av fire båteiere seg selv som dårlige sjøkartlesere, dette er sju prosent lavere enn i fjor. 39 prosent av kvinnene anser seg selv dårligst til å lese sjøkart, mot bare 11 prosent av mennene.

Ifølge Gjensidige har erstatningsutbetalingene vært noe redusert de siste årene.

- Det er vanskelig å si hvorfor dette skjer. Det kan ha noe å gjøre med været, sier Eklo.