Over halvparten av landets sykehus mangler barneavdeling

Slik er de fordelt. Kristiansund sykehus er unikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nedleggelsen av helgetilbudet ved Sykehuset i Kristiansund har vakt svært sterke følelser, og det toppet seg da den ti måneder gamle babyen Sebastian døde i helikopter på vei til St. Olavs Hospital på søndag.

Helgetilbudet ble lagt ned i fjor høst, og barneavdelingen var etter dette bemannet fem dager i uka.

Unik situasjon En oversikt Dagbladet har utarbeidet viser at dette er en unik situasjon i sykehusnorge. Som det eneste sykehuset med barneavdeling, har Kristiansund et redusert tilbud.

Men som lokalsykehus, har Kristiansund likevel et bedre tilbud enn mange andre.

Dagbladets gjennomgang viser at 26 sykehus landet over ikke har barneavdeling i det hele tatt. Dette utgjør 43,8 prosent av de 48 sykehusene Dagbladet har undersøkt.

21 sykehus har døgnbemannet barneavdeling sju dager i uka.

- Det ville ikke vært mulig at alle sykehusene har barneavdelinger, for det krever høy kompetanse. Derfor har vi ikke barneavdelinger på alle sykehus, om lag halvparten av landets sykehus har dette tilbudet i dag, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

Sykehus-hierarki Professor i helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, Terje P. Hagen, forklarer at situasjonen har sammenheng med at vi i Norge har et sykehusssystem som er basert på arbeidsdeling og samarbeid.

Dette gjør at vi har et hierarki i sykehusnorge. Øverst troner universitetsykehusene, som har en veldig bred avdelingsstruktur og døgnkontinuerlig vakt på alle avdelinger.

- IKKE MULIG: 
- Det ville ikke vært mulig at alle sykehusene har barneavdelinger, for det krever høy kompetanse. Derfor må en ha barneavdeling færre steder for å kunne gi et godt tilbud. Sånn er det også i dag når halvparten av landets sykehus har barneavdelinger, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- IKKE MULIG: - Det ville ikke vært mulig at alle sykehusene har barneavdelinger, for det krever høy kompetanse. Derfor må en ha barneavdeling færre steder for å kunne gi et godt tilbud. Sånn er det også i dag når halvparten av landets sykehus har barneavdelinger, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

På neste nivå finner vi det som før ble kalt sentralsykehus, som har beredskap på generelle medisinske og kirurgiske avdelinger, indremedisin, føde og i tillegg fem til ti spesialavdelinger, deriblant som regel en barneavdeling.

Et hakk lenger ned i hierarkiet finner vi lokalsykehus, som for eksempel Kristiansund. Lokalsykehusene har som regel vaktberedskap på tre avdelinger: Generell kirurgi, generell indremedisin og fødeavdeling.

Diskusjoner om nedleggelse - Barneavdelingen i Kristiansund har alltid vært en liten avdeling, og det har vært en diskusjon om nedleggelse av denne i mange tiår, helt tilbake til 1980-tallet, sier Hagen.

Denne sykehusstrukturen har vært hovedstrukturen i Norge siden 1970-tallet.

- Primært er dette et spørsmål om grad av faglighet. For å opprettholde en høy faglig standard med veldig spesialiserte avdelinger, har du behov for et stort pasientgrunnlag, sier Hagen.

Lang reisevei De siste åra har det vært en trend i retning av sentralisering, og særlig nedleggelse av fødeavdelinger har ført til reaksjoner.

- Dette har vært en langvarig strid, som har sammenheng med at det blir lengre å reise, og at pasienter føler det gir trygghet å ha sykehus i nærheten, sier Hagen.

I Helse Nord har tre av elleve sykehus egen barneavdeling. Ifølge helseregionens kommunikasjonsdirektør, Kristian I. Fanghol har aldri lang reisevei vært noe stort problem her.

- «Reisevei til sykehuset» hos oss betyr reisevei med fly eller helikopter. Men vi har en veldig velfungerende luftambulansetjeneste. Dette er en struktur som har vært hos oss i veldig mange år, sier Fanghol til Dagbladet.

Midt og Nord Av sykehusene i Helse Vest som Dagbladet har gjennomgått har Stavanger Universitetssykehus, Haukeland universitetssykehus, Førde sentralsykehus og Haugesund sykehus egen barneavdeling, og alle disse er døgnåpne.

- I tillegg er det noen mindre lokalsykehus i regionen som ikke har denne funksjonen. Sykehusene i Lærdal, Odda, Nordfjord og Voss har ikke barneavdeling, sier kommunikasjonsdirektør i Helse Vest, Bente Aae.

I Helse Midt har tre sykehus, i tillegg til Kristiansund, egen barneavdeling.
- Levanger sykehus, St. Olavs Hospital og Sjukehuset i Ålesund har døgnåpen barneavdeling hele uka. Kristiansund sykehus har også barneavdeling, men denne er som kjent stengt i helgene, sier kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås ved Helse Midt-Norge Haukås til Dagbladet.

DØDE: Sebastian ble syk fredag, men ved Kristiansund sjukehus var barneavdelingen stengt i helgene. Da tilstanden til gutten ble forverret søndag, ble det besluttet å sende barnet til sykehus i Ålesund. Gutten døde imidlertid under helikoptertransporten. Foto: Privat, med tillatelse fra familiens advokat.
DØDE: Sebastian ble syk fredag, men ved Kristiansund sjukehus var barneavdelingen stengt i helgene. Da tilstanden til gutten ble forverret søndag, ble det besluttet å sende barnet til sykehus i Ålesund. Gutten døde imidlertid under helikoptertransporten. Foto: Privat, med tillatelse fra familiens advokat. Vis mer

I regionen er det ni sykehus totalt. Sykehuset i Røros, i Namsos, i Orkdal, Volda og Molde som ikke har barneavdeling, opplyser han.

 Professor i helseledelse Terje P. Hagen beskriver et sykehus-hierarki i Norge, der universitetssykehusene troner øverst.  
Foto: Berit Roald / SCANPIX
Professor i helseledelse Terje P. Hagen beskriver et sykehus-hierarki i Norge, der universitetssykehusene troner øverst. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer