Over halvparten av pengene står ubrukt

Generalsekretær Raymond Johansen i Flyktninghjelpen mener de ubrukte pengene kan undergrave givergleden blant folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10. juni - et halvt år etter flomkatastrofen i Sørøst-Asia - sendte UD instruks til ambassaden i Jakarta om å overføre pengene til det såkalte flergiverfondet som administreres av Verdensbanken. Men først 6. juli ble pengene overført.

-  Dette betyr at norske skattebetaleres penger til Indonesia står på konto og ennå ikke har kommet flomofrene til gode. Folk i Indonesia har ikke fått den hjelpen folk i Norge tror de har fått. Bilder viser at mange steder ser akkurat ut som de gjorde etter flomkatastrofen. Det er ryddet noe, men den store gjenoppbyggingen er ikke i gang, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Raymond Johansen.

Ga milliardbeløp

Etter flomkatastrofen 2. juledag bevilget den norske regjeringen 1,2 milliarder i hjelp til de rammede landene, derav 200 millioner kroner til Indonesia.

Drøye 23 millioner gikk til frivillige organisasjoner, 38 millioner til FN-organisasjoner, mens 120 millioner ble satt av til flergiverfond. Det er fond fra flere land som står i Verdensbanken til de blir brukt.

Johansen er sterkt kritisk til at så stor del av den norske hjelpen til Indonesia havner i tunge byråkratiske organisasjoner som Verdensbanken.

Dramatisk

-  Det er dramatisk at Norge istedenfor å gi penger til de organisasjonene som er på bakken, har satt inn så mye penger til Verdensbanken og internasjonalt byråkrati. Når pengene fortsatt står ubrukt, kan det undergrave givergleden blant folk, mener Johansen.

 TRENGER HJELP: Amerikanske styrker ga massiv nødhjelp til tsunamiofrene i Aceh-regionen i Indonesia i januar i år. Behovet for hjelp er fortsatt enormt, pengene fra norske myndigheter ble ikke overført før i forrige uke. Foto: Sveinung Uddu Ystad
TRENGER HJELP: Amerikanske styrker ga massiv nødhjelp til tsunamiofrene i Aceh-regionen i Indonesia i januar i år. Behovet for hjelp er fortsatt enormt, pengene fra norske myndigheter ble ikke overført før i forrige uke. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Politisk rådgiver for utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, David Hansen, sier at flergiverfondet allerede har satt i gang prosjekter, blant annet rekonstruksjon av eierforhold og arealplanlegging, og har foretatt mindre utbetalinger.

-  Fondet forventes å få inn 450 millioner dollar. 50 millioner er allerede kommet inn, hvorav 15 millioner dollar kommer fra Norge, sier Hansen til Dagbladet.

De norske pengene ble overført til konto i Verdensbanken torsdag, samme dag som Dagbladet tok kontakt om saken.

Hansen forsvarer disponeringen av tsunamipengene.

Han viser til at i katastroferammede land kommer mange hjelpere inn. Samordning av hjelpen er viktig for å unngå at hjelpeorganisasjoner og land går i beina på hverandre.

-  Også vi er utålmodige etter å se at pengene blir brukt, og det er all grunn til å purre. Men bedre bruk av penger er bedre enn rask bruk. Dette er absolutt en bevisst plassering av penger. Flergiverfond er en finansiering av gjenoppbygging som brukes i mange land, sier han.

-  Dere ga instruks om overføring av penger 10. juni, De er først overført nå. Er ikke det litt seint?

-  Det kan man si, men når det er gitt garanti om bevilgning, kan man sette i gang prosjekter. Noen prosjekter er allerede igangsatt. Å lete spesielt etter «norske penger» ville være å kaste bort kapasitet, sier Hansen.

Langsiktig

Han understreker at det er viktig å skille mellom akutt nødhjelpsarbeid og langsiktig gjenoppbygging.-  Vi tenker langsiktig selv i en situasjon med kortsiktige behov. Gjenoppbygging av lokalsamfunn som skal vare ut over den akutte fasen, er ikke gjort i en håndvending. Områder i Aceh-provinsen har vært lukket, det er avgjørende å sikre fri adgang til områdene. Dette er årsaken til at det har tatt tid, sier Hansen.

KRITISK: Raymond Johansen.
STØTTER: David Hansen.