NYTT ANGREP I NIGERIA:  En utbrent bil og raserte bygninger etter bilbombene på Terminus-markedet i Jos i Nigeria. Så langt er 118 mennesker funnet døde, og myndighetene sier det kan være flere i ruinene. Foto: AFP/NTB Scanpix.
NYTT ANGREP I NIGERIA: En utbrent bil og raserte bygninger etter bilbombene på Terminus-markedet i Jos i Nigeria. Så langt er 118 mennesker funnet døde, og myndighetene sier det kan være flere i ruinene. Foto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Over hundre drept av bilbomber på marked

Boko Haram mistenkt for nytt blodig angrep i Nigeria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 118 mennesker er drept og 56 såret etter at to bomber tirsdag eksploderte på en travel markedsplass  i byen Jos i Nigeria.
De to bombene eksploderte kort tid etter hverandre og var så kraftige at flere bygninger i området kollapset.

 Det brøt også ut branner etter eksplosjonene og redningsmannskapene frykter at det fortsatt kan ligge flere ofre i ruinene.

- Flere omkomne kan befinne seg i ruinene. Hittil har vi funnet 118 døde og 56 er såret, sier en talsmann for redningsmannskapene.

Ifølge en talsmann for den lokale guvernøren er de fleste av de drepte kvinner.

Mistenker Boko Haram Nigerias president Goodluck Jonathan fordømmer angrepet og kaller det en ondskapsfull handling.

- Myndighetene gjør alt for å vinne krigen mot terror, og denne regjeringen vil ikke la seg kue av grusomhetene fra fiendene av menneskelig framgang og sivilisasjon, sier han i en uttalelse fra presidentkontoret kort tid etter angrepet.

Byen Jos ligger i det sentrale Nigeria og har lenge vært preget av uroligheter og terrorangrep.

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for bilbombene, men mistanken rettes mot islamistgruppen Boko Haram, som tidligere har stått bak flere angrep i området.

Boko Harams brutalitet har vakt internasjonal fordømmelse etter at gruppen bortførte over 270 skolejenter i april. Gruppen har imidlertid terrorisert det nordlige Nigeria i flere år.

Tusenvis drept Tirsdagens angrep reiser nye spørsmål om regjeringens grep om sikkerheten i det vestafrikanske landet. President Jonathan har allerede fått skarp kritikk for å ha reagert sent på kidnappingen av jentene i april.

Boko Haram har kjempet en stadig mer voldelig opprørskrig mot myndighetene siden 2009. Bare i år har over 2 000 mennesker mistet livet grunnet uroen i landet, ifølge landets krisemyndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner.

På et toppmøte i Paris lørdag sa Tsjads president Idriss Déby at nabolandene frykter at den islamistiske gruppa skal spre sin virksomhet utover Nigerias grenser og destabilisere hele regionen.

- Total krig
- Vi er fast bestemt på å håndtere denne situasjonen med full styrke og lansere en total krig mot Boko Haram, sa Déby etter møtet i Elyseepalasset, samme dag som Boko Haram angrep en kinesisk-eid fabrikk i Kamerun.

Frankrikes president François Hollande, som hadde innkalt til møtet, gjorde det klart at Boko Haram har utviklet seg til en trussel mot hele Vest- og Sentral-Afrika.

(NTB-AFP).