Over hundre griser funnet døde på gård i Rogaland

Flere griser har ligget døde i lang tid. I det samme fjøset oppholdt det seg levende griser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mattilsynet har i dag funnet svært mange døde dyr i en svinebesetning i Time kommune i Rogaland. Resten av besetningen blir nå avviklet med tvang, melder tilsynet.

- Det er for tidlig å si noe om hvor mange dyr det er snakk om totalt, men dette er en stor dyretragedie, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i en pressemelding.

Han sier det er i hvert fall mer enn 100 dyr.

- Svært mange døde gris

Det var på fredag bonden i Time på Jæren sendte griser til Norturas slakteri på Forus.

- Ansatte i kjøttkontrollen der, som er ansatt i Mattilsynet, reagerte på tilstanden til en del av grisene, sier Berget til Dagbladet.

På fredag reiste Mattilsynet på gården. Der fikk de bare mulighet til å se en liten del av gården, og to gris ble avlivet fordi de var i dårlig forfatning. Det ble da fattet vedtak om å undersøke hele gården.

- Vi reiste ut igjen i dag og fant svært mange døde gris. Dette er en stor dyretragedie.

- Var dyrene avmagret?

- Det var magre dyr og skadde dyr. Hele besetningen blir umiddelbart avviklet. Det betyr at dyr blir sendt til destruksjon. Det skal også vurderes om noen er i forfatning til at de kan slaktes. Vi vil også vurdere om dette er en sak som bør politianmeldes, sier han.

- Det er tidligere ikke gjort noen funn i denne skalaen, sier han.

Har ligget døde lenge

Ifølge Berget ble grisene funnet på en relativt stor gård. Det har aldri vært noen varslinger om gården til Mattilsynet.

Ifølge Berget ble de døde grisene funnet inne i fjøset.

- Det er grunn til å tro at flere har ligget døde en stund, og det er kadaver der som har ligget over lengre tid. Grisene på gården har vært i det samme området, sier han.

Sikrer dyra

Mattilsynets veterinærer vurderer nå hva som skal skje med de gjenlevende dyra på gården. Noen vil bli avlivet fordi de er i dårlig forfatning. Andre vil bli sendt til slakt.

- Dette er den viktigste jobben nå, å sikre dyra og å avvikle driften. Etterpå skal vi vurdere politianmeldelse, slik vi alltid gjør i alvorlige dyrevelferdssaker, sier Berget.

Det var Mattilsynets ansatte på slakteriet som meldte inn bekymring, fordi dyra de fikk inn til slakt fra denne besetningen var i dårlig forfatning. Det er snakk om både smågris og slaktegris.

Dagbladet kommer med mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer