Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over, men ikke ut for polititopper

De to ansvarlige direktørene for beredskap i Politidirektoratet (POD), Oddbjørn Mjølhus og Vidar Refvik, vil bli erstattet av en ny beredskapsdirektør.

FÅR NYE OPPGAVER: Til nå har beredskapsarbeidet i POD vært organisert som en seksjon i avdeling for etatsledelse under sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus som har rapportert til assisterende politidirektør Vidar Refvik.
Foto: Erik Johansen / Scanpix
FÅR NYE OPPGAVER: Til nå har beredskapsarbeidet i POD vært organisert som en seksjon i avdeling for etatsledelse under sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus som har rapportert til assisterende politidirektør Vidar Refvik. Foto: Erik Johansen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge fortsetter imidlertid i POD, men med andre oppgaver.

Den nye politidirektøren, Odd Reidar Humlegård, vil etablere en egen avdeling for beredskap i Politidirektoratet og forsterke ledelsen med en ny direktør som får beredskap som sitt ansvarsområde.

- Den nye avdelingsdirektøren skal rapportere direkte til meg, sier Humlegård til Politi.no.

Styrker beredskapen Han bekrefter at det er aktuelt både med ytterligere forsterkninger og å hente inn andre ressurspersoner til endringsprogrammet.

- Men dette må jeg ha noe mer tid på, beredskapsdirektøren vil kommer raskt, sier Humlegård.

Han sier det er bred enighet om denne raske endringen både i PODs ledelse og blant de tillitsvalgte.

- Jeg opplever sterk vilje og motivasjon for å styrke dette arbeidet, sier den nye politidirektøren som også har varslet at han ikke ønsker å bli politisjef på permanent basis. Han ble innbeordret av justisministeren da Øystein Mæland trakk seg fra stillingen, men ønsker selv å gå tilbake i sin åremålsstilling som sjef for Kripos.

Til nå har beredskapsarbeidet i POD vært organisert som en seksjon i avdeling for etatsledelse under sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus som har rapportert til assisterende politidirektør Vidar Refvik.

Refvik var en svært sentral skikkelse i norsk politi både før, under og etter 22. juli i fjor. Han fungerte blant annet som politidirektør i Øystein Mælands fravær, i døgnet etter at Mæland gikk av, under deler av dagen 22. juli, og i tiden etter 22. juli-terroren, da Mæland tok ut pappapermisjon. 

Den samme Refvik fikk hard medfart av 22. julikomisjonen.

Andre oppgaver - Mjølhus har i dag orientert meg om at han ønsker andre oppgaver i POD. Han legger vekt på i sin begrunnelse at kommisjonsrapporten vil kreve omfattende innsats fra mange. Han har ledet beredskapsarbeidet i mange år, og mener nå at arbeidet bør ledes av andre. Mjølhus har solid kompetanse og erfaring som vi nå vil nyttiggjøre oss på andre områder, sier Humlegård.

Vidar Refvik vil fortsette som assisterende politidirektør, men uten linjeansvar for beredskapsarbeidet.

- Refvik har lang og sterk politifaglig erfaring som er svært viktig for ledelsen i POD. Jeg er derfor glad han har sagt seg villig til å fortsette, sier Humlegård.

Avdelingsdirektørstillingen blir utlyst i nær framtid.

?Taus Justisminister Grete Faremo (Ap) ville fredag ikke svare på vorvidt hun har tillit til Refvik. Han har fungert som politidirektør i Øystein Mælands fravær, både i døgnet etter at Mæland gikk av og i tiden etter 22. juli-terroren da Mæland tok ut pappapermisjon.

Vidar Refvik har inntil nå nektet å svare på henvendelser fra pressen.

Mandag skrev Faremo i en e-post til Dagbladet:

- Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert personers tillit. Ei heller har jeg bedt noen unnlate å snakke med media.

Får refs  Likevel ønsker ikke Refvik å ta i mot spørsmål fra pressen.

 Dette har fått flere justispolitikere til å se rødt.

- Jeg tror alle, og særlig Politidirektoratet er tjent med å være åpne i den prosessen de er inne i. Å nærmest trekke seg tilbake på denne måten skaper bare mer spekulasjoner for alle som har interesser i denne saken, har Per Sandberg, justispolitisk talsmann i FrP og leder i Stortingets justiskomité, sagt til Dagbladet.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media