Over én million coronasmittet mink

Myndighetene i Danmark jobber på spreng med å stanse et stort coronautbrudd hos mink. - Minkfarmene kan utvikle seg til rene virusfabrikker, og dette kan igjen påvirke effekten av en vaksine, frykter overlege.

AVLIVES: Minken på denne farmen i Nordjylland i Danmark må avlives etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/NTB
AVLIVES: Minken på denne farmen i Nordjylland i Danmark må avlives etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Danmark forsøker myndighetene nå å stoppe et stort utbrudd av coronaviruset hos mink.

- Totalt er 80 minkfarmer rammet, og vi anslår at over én million mink er smittet av coronaviruset totalt, sier beredskapssjef Nikolas Kühn Hove ved den danske fødevarestyrelsen til Dagbladet.

Fødevarestyrelsen tilsvarer Mattilsynet i Norge.

- Det er meget, meget, meget alvorlig, fortsetter beredskapssjefen, som forteller at de smittede minkene utgjør nær 8 prosent av all mink som finnes i Danmark.

Smitter mennesker

Ifølge Hove jobbes det nå med å kartlegge smitteveier.

- Vi vet at hovedsmitten kommer fra mennesker, men det er også en annen smittevei, som er ukjent. Vi kan ikke forklare at all smitten på minkfarmene kommer fra mennesker, derfor må det også finnes en annen smittevei, sier han.

Mink kan altså bli smittet med coronaviruset av mennesker. Men smitten kan også gå andre veien, forteller Hove.

- Minst to ganger har mennesker blitt smittet av mink på farmene. Vi kan også med sikkerhet si at 150 personer som arbeider på disse farmene har fått viruset, men vi kan bare fastslå at to har blitt direkte smittet av mink, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer