Over natta dukket en flere kilometer lang sprekk opp i «menneskehetens vogge»

Gigasprekken i Kenya aktualiserer spørsmålet om Afrika vil rives i to.

GIGASPREKK: Sprekken strakk seg rett over motorveien mellom Nairobi og Narok i Kenya. Etter hvert ble hullet under asfalten fylt igjen av sement og stein. Video: Reuters / National Geographic / Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av forrige uke fikk innbyggere i en region Narok vest for Kenyas hovedstad Nairobi seg litt av et sjokk.

Motorveien Mai Mahiu-Narok har vært helt intakt og fungert akkurat som den skal, fram til den dramatiske hendelsen forrige uke.

DYP: Sprekken er 15 meter dyp og opp mot 20 meter bred. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya/NTB Scanpix
DYP: Sprekken er 15 meter dyp og opp mot 20 meter bred. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya/NTB Scanpix Vis mer

Plutselig åpnet bakken seg under dem, og oversiktsbilder fra motorveien viser at bilene ble stå igjen på ei smal bru av asfalt over en gigantisk sprekk som dekket en bil i lengden.

Flere kilometer lang

Regionen opplevde kraftig regnvær, og nesten over natta åpnet den gigantiske sprekken i bakken seg, meldte avisa Daily Nation.

For bare to uker siden var landskapet både rett og dyrkbar mark, men sprekken som nå har dukket opp er flere kilometer lang, opp mot 15 meter dyp og 20 meter bred.

- Jeg så sprekken komme inn under huset mitt. Jeg rakk akkurat å hente ut noen av tingene mine før huset kollapset, sier beboer Eliud Njoroge Mbugua til Reuters.

ILDRINGEN: Rundt 90 prosent av alle verdens registrerte jordskjelv, og i overkant av 80 prosent av de største jordskjelvene, har funnet sted i Ildringen. Video: CNN Vis mer

Årsaken til sprekken er mangedelt, ifølge forskerne som har uttalt seg. En ting som virker klart, er at det kraftige regnværet den siste måneden bidro til sprekken.

Men det forskerne også peker på er at området er en del av Riftdalen, der enorme geografiske systemet som strekker seg nesten 5000 kilometer fra Libanon i Midtøsten til Mosambik i Afrika.

- Skylt vekk av regnværet

KRAFTIG REGN: Regnvær og oversvømmelser har trolig ført til at sprekken har blitt synlig på overflaten. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA / NTB Scanpix
KRAFTIG REGN: Regnvær og oversvømmelser har trolig ført til at sprekken har blitt synlig på overflaten. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA / NTB Scanpix Vis mer

Det store dalsystemet er dannet ved at landet synker samtidig som jordskorpen sprekker opp.

I praksis betyr det at noen av jordskorpas krefter er aller kraftigst nettopp ved den østafrikanske Riftdalen som strekker seg gjennom Kenya. Det er også et av de mest geologisk aktive områdene.

- Dalen har en historie med tektonisk og vulkansk aktivitet. Riften har vært ikke vært tektonisk aktiv i nær fortid, men det kan ha vært bevegelser dypt i jordskorpa som har som har ført til svakheter i soner langs jordoverflaten, sier geolog David Adede til Daily Nation.

Ifølge han kan disse sprekkene over tid har blitt fylt av vulkanisk aske fra det nærliggende fjellet Mt. Longonot. Ifølge avisa kan den store nedbørsmengden bare ha framskyndet situasjonen ved å skylle vekk asken.

Menneskehetens vogge

Ben Andrews, geolog ved USAs nasjonalmuseum Smithsonian, tror også regnet er medvirkende.

- Vi ser en sprekk som trolig har dannet seg over mange tusen eller hundretusener av år, som trolig har blitt eksponert av regnværet, sier han til CBS.

GIGASPREKK: Sprekken strakk seg rett over motorveien mellom Nairobi og Narok i Kenya. Etter hvert ble hullet under asfalten fylt igjen av sement og stein. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya
GIGASPREKK: Sprekken strakk seg rett over motorveien mellom Nairobi og Narok i Kenya. Etter hvert ble hullet under asfalten fylt igjen av sement og stein. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya Vis mer

Regionen er ikke bare geologisk svært aktiv, den har også stått for noen av verdenshistoriens viktigste arkeologiske funn, blant annet Tukanagutten, et over 1,5 millioner år gammelt homo erectus-fossil.

Arkeologiske funn i Riftdalen viser at det har levd menneskeliknende arter i den østafrikanse for mer enn to millioner år siden - noe som har gitt området navnet «menneskehetens vogge».

Kan dele Afrika i to

Men framtida for Øst-Afrika kan se langt annerledes ut enn den gjorde da de første oppreise menneskeartene vandret langs slettene for millioner av år siden, og den nydannede sprekken i Kenya er bare forsterket bevis for det forskerne tror kommer til å skje: At Afrika deles i to.

- Innen 50 millioner år kan Afrika deles i to, sier geolog Andrews.

Forsker Lucia Perez Diaz ved Royal Holloway, Universitetet i London, forklarer prosessen.

- Jorda er i evig endring, selv om vi nesten ikke merker noen av disse endringene. Jordskorpens bevegelse er et godt eksempel på det, men noen ganger skjer det noe dramatisk som fører til nye spørsmål om delingen av det afrikanske kontinentet, skriver hun i The Conversation.

​Årsaken er de enorme jordskorpeplatene i Øst-Afrika og aktiviteten som foregår der. Forskerne mener at den somaliske plata i øst etter hvert vil skille seg fra den nubiske plata i vest, og dermed dele Afrika i to. Om omkring 50 millioner år kan dermed Somalia, halve Etiopia, Kenya og Tanzania skille seg fra resten av Afrika og danne en stor øy i Indiahavet.​​

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer