MYSTERIUM: Hvordan, eller hvorfor, titalls tonn død sild plutselig fyller stranda på Kvænes, er det ingen som har noe definitivt svar på. Her Jan-Petter Jørgensens hund Molly på befaring nyttårsaften. Foto: JAN-PETTER JØRGENSEN
MYSTERIUM: Hvordan, eller hvorfor, titalls tonn død sild plutselig fyller stranda på Kvænes, er det ingen som har noe definitivt svar på. Her Jan-Petter Jørgensens hund Molly på befaring nyttårsaften. Foto: JAN-PETTER JØRGENSENVis mer

Over natta var stranda full av død sild

Massedøden er en gåte for lokalsamfunnet i Troms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innbyggerne på Kvænes i Troms trodde knapt sine egne øyne på morgenen nyttårsaften; på stranda lå en stor mengde, anslagsvis titalls tonn, død sild, skriver Nordlys.

Ulike teorier Ingen vet med sikkerhet hva som er skjedd i det populære turområdet i Nordreisa kommune. Men ulike teorier verserer, forteller Jan-Petter Jørgensen (44), som selv tok massedøden i skue på stranda sammen med hunden Molly.

- Folk forteller at noe liknende skjedde på 80-tallet, og det spekuleres bl.a. på om elva som renner ut i havet bak en odde på stedet, kan ha hatt noe å si. Kanskje har fisken blitt sittende fast på langgrunna, og så dødd av ferskvannet? sier Jørgensen til Dagbladet.

Han anslår hver enkelt fisk til å være på 100-150 gram, og at det til sammen kan dreie seg om opptil 20 tonn. Nå er han bekymret for hva som kan skje dersom ingen kommer og fjerner kadavrene.

- Da snakker vi om et miljøproblem; fisken er i full oppløsning.

- Kan ha blitt skremt - Det er vanskelig å si bastant hva som er skjedd her, men det første som falt meg inn, er at silda kan ha blitt skremt oppover av sei, sier Jens Christian Holst, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen, til Dagbladet.

Holst understreker at ferskvannet eller strømmene på stedet også kan ha spilt en rolle, ev. stormen som nylig raste; fisken kan ha blitt regelrett skylt på land.

- Eller det kan være en kombinasjon. Uansett vil vi gjerne ha prøver, dersom noen har tatt vare på et ferskt eksemplar og frosset det ned; vi skulle gjerne ha slått fast om det dreier seg om sykdom eller ei, sier forskeren.

- Hvor vanlig er det med slik massedød?

- Det skjer ikke ofte. Likevel er det noe vi ser fra tid til annen, og det er uansett en stor hendelse. Skulle massedøden vise seg å gjenta seg flere ganger på samme sted, er vi desto mer interessert i å få undersøkt saken, sier Holst.

• Har du ferske prøver av den døde fisken? Ta kontakt med Havforskningsinstituttet på nummer 55 23 85 00.

ØNSKER PRØVER: Havforskningsinstituttet ønsker å komme i kontakt med folk som kan ha frosset ned ferske prøver av den døde fisken. Foto: JAN-PETTER JØRGENSEN
ØNSKER PRØVER: Havforskningsinstituttet ønsker å komme i kontakt med folk som kan ha frosset ned ferske prøver av den døde fisken. Foto: JAN-PETTER JØRGENSEN Vis mer