Øver på å skyte ned passasjerfly

Amerikanske jagerflygere øver minst to ganger i uka på å skyte ned passasjerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser en av USAs øverste sjefer for flyvåpenet.

Det amerikanske forsvaret hadde flere jagerfly i lufta 11. september 2001, men samtlige var for langt unna til å kunne skyte ned de kaprede passasjerflyene før det var for seint.

- Øvelsen i å skyte ned passasjerfly skjer regelmessig for å motvirke den naturlige motviljen en jagerflyger vil ha mot å drepe sivile og for å være «godt forberedt på å gjøre dette,» sier Ralph E. Eberhart, flyvåpenets sjef for forsvaret av amerikansk territorium ifølge CNN og AP.

Han sier han er mer bekymret for at amerikanske jagerflygere vil være mer nølende enn «triggerhappy» på eventuelle ordre om å skyte ned et passasjerfly. Lange diskusjoner med både piloter og operatører på bakken skal gjøre dem mentalt forberedt på å følge eventuelle ordre om å skyte ned kaprede passasjerfly.

Generalen sier han aldri har hørt om tilfeller hvor en pilot eller bakkemannskap har sagt at vedkommende ville nøle med å skyte ned et kapret fly dersom det ble gitt ordre om dette.

Ifølge regelverket kan amerikanske jagerpiloter kun skyte ned passasjerfly dersom det ikke fins noen andre måte å forhindre et angrep som 11. september på.

- Rutinene for å gi ordre om nedskyting av passasjerfly er svært strenge. Hvem som helst kan ikke melde via radio at «Dette er presidenten. Jeg beordrer deg til å skyte ned flyet», sier Eberhart.

11. SEPTEMBER: Mer enn 3000 mennesker døde som følge av angrepet på USA 11. september for litt over to år siden. Foto: REUTERS/SCANPIX