- Over tid vil dette ødelegge samfunnet vårt

Utøya-far har anmeldt dataspillet Call of Duty til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svein Olaf Olsens datter var en av dem som overlevde Utøya-tragedien.

I går anmeldte han skytespillet «Call of Duty» til politiet i Kristiansand, melder blant annet Fvn.no

- Jeg har ikke noe i mot dataspill, men jeg er i mot at man skal spille spill med et så voldelig innhold at det er samfunnsforurensende. Over tid vil dette ødelegge samfunnet vårt, sier Svein Olaf Olsens til Dagbladet.

Han forteller at problematikken kom sterkt inn i familien ved at datteren var på Utøya.

- Da jeg hørte hva som var skjedd der, ble jeg med en gang overbevist om at gjerningsmannen spilte dataspill. Det viste seg å være riktig, sier Olsen.  

Skyter sivile Krigsspillet «Call of Duty Modern Warfare 2»" har 18 års aldersgrense, og et spillmiljø som minner om Irak eller Afghanistan. 

I en scene som har fått mye kritikk, er spilleren en terrorist som massakrerer mange sivile i på en flyplass. Spillet nevnes flere ganger av
Anders Behring Breivik i hans manifest.

«Jeg ser MW2 mer som en del av treningssimuleringen min enn noe annet», skriver han blant annet.

Hans bruk av spill, har vært hovedtema i politiavhør denne uka.  

Han er ikke overrasket over at Breivik hevder å ha brukt spillet som treningsarena.

 - Det er bare helt i tråd med hva jeg har trodd. Vi kan ikke dulle oss inn i dette samfunnet og tro at det ikke påvirker. I spillverdenen har det vært en enorm utvikling. Spillene er blitt svært virkelighetsnære og de kommer til å bli enda mer virkelighetsnære i framtida. Da må vi være på offensiven. De fleste vil ikke ta skade, men prisen er for høy med de som ikke tåler dette, sier Olsen, som håper at spillet vil bli forbudt.

- Det er vanvittig at det er lov å distribuere spill som oppfordrer til vold mot vanlige mennesker. Dette er opplæring i terrorisme, mener han.

- Ikke belegg i forskning Førsteamanuensis på NITH Faltin Karlsen sier til Dagbladet at det ikke er dekning for at voldelige dataspill fører til vold.

- Vanlige brukere påvirkes ikke negativt. Heller ikke når det gjelder ustabile personer er det noen klare indikasjoner på at dataspill har betydning, slår han fast.

Karlsen har doktorgrad i medievitenskap fra Universitetet i Oslo, og studerte spillkultur i onlinespill i sin doktorgrad.

- De som spiller dataspill, er opptatt av mestringsfølelsen, det å løse oppgavene og gjøre det bra i spillet. Som tilskuer ser du kanskje ikke dette, du ser bare volden. Men det er ikke slik at dataspill er opplæring i drap av vanlige mennesker.  Faktorene som gjør noen til drapsmenn er som regel å finne i deres psykososiale bakgrunn. Det handler ofte om oppvekst, familieforhold, mobbing og isolasjon, mener Karlsen.
 
Vil få konsekvenser - Vold går igjen i all kunst og alle medieformer fordi det er en del av historien vår. Det er en viktig del av verden og et tema som må bearbeides. En misforståelse som går igjen er at dataspill påvirker mer enn andre medier, men ingen forskning tilsier dette. Skulle man få et spill dømt til for å være samfunnsnedbrytende, vil halvparten av andre medier også måtte vekk. Det ville fått store konsekvenser, mener han.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Activision, selskapet bak Call of Duty.