Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over til FN?

BRUSSEL (Dagbladet): Mandag var det Brussel. I går var det Oslo. I dag er det Brussel igjen, nå til toppmøte i EU med FNs generalsekretær Kofi Annan til stede. Det skal føre videre forsøkene på å legge grunnlaget for en diplomatisk løsning av krigen mot Jugoslavia. Men fra Beograd er det taust som i graven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håpet i går morges var at møtet på Gardermoen mellom utenriksministrene Madeleine Albright og Igor Ivanov ikke skulle bremse, men bidra til det pågående diplomatiske initiativet, og lede fram til en rask resolusjon i FNs sikkerhetsråd i New York. Denne resolusjonen skulle gi mandat etter FN-paktens kapittel 7 til en internasjonal styrke som Milosevic kunne invitere til Kosovo. Resolusjonen skulle bidra til å styrke Kofi Annan i et meklingsforsøk overfor president Slobodan Milosevic i Beograd.

  • Uttalelsene til Albright og Ivanov etter møtet på Gardermoen tyder på at dette nå kan ta noe lengre tid. Før møtet var det knyttet spenning til hvor langt Russland hadde beveget sitt standpunkt i forhold til det «internasjonale militære nærvær» i Kosovo som skal sikre at flyktningene kan vende tilbake til sine hjem. Bevegelsen var bare liten, viste det seg, men den kan være viktig nok. Gårsdagens møte betyr uansett at russerne igjen er deltakere i det diplomatiske arbeidet.
  • President Slobodan Milosevic godtar ikke å slippe NATO-styrker inn i Jugoslavia. Det var derfor han nektet å undertegne avtalen som utenriksminister Albright forsøkte å presse fram ved hjelp av høyprofilerte tidsfrister i Rambouillet. Russland støtter ikke Milosevic fullt ut på dette punktet, men holder fast på at en fredsstyrke ikke skal ledes av NATO, og bare kan rykke inn etter at Milosevic har godtatt at det skjer.
  • Etter samtalene med Albright på Gardermoen understreket Ivanov på nytt at en fredsstyrke må ha et FN-mandat. Årsaken er både at et FN-mandat vedtas i Sikkerhetsrådet som i øyeblikket er Russlands viktigste forum på den internasjonale scene, og at et vedtak i Sikkerhetsrådet gjør at Milosevic ikke må «overgi seg» til NATO. Han kan oppfylle NATOs krav, som er alliansens forutsetninger for å stanse bombingen, ved å etterkomme de nesten helt tilsvarende kravene som er stilt av generalsekretær Kofi Annan.
  • Det ble altså verken gjennombrudd eller brudd på Gardermoen i det intense diplomatiske arbeidet som nå pågår. NATO står klippefast på at alliansens fem krav til Milosevic må oppfylles før bombeangrepene stoppes. Den britiske statsministeren Tony Blair gjentok dette i Underhuset i London i går. Dermed må de diplomatiske framstøtene foregå mens bombene faller. Men det er jo mulig at det finnes en måte å sørge for dårlig bombevær dersom FNs generalsekretær virkelig drar på internasjonalt oppdrag til Beograd.
  • USAs tidligere forsvarsminister Henry Kissinger førte i sin tid hemmelige forhandlinger om en løsning i Vietnam mens krigen raste. Han ville mislikt medieoppbudet og TV-lampene som i går var rettet mot ministrene på Gardermoen.

Nå ble det jo heller ikke ført forhandlinger i Oslo, bare drøftinger om et mulig initiativ overfor president Milosevic. Han forhandler i øyeblikket ikke med noen, men fortsetter krigføringen mot sitt eget folk og mot de angripende NATO-flyene. I går sa NATOs øverstkommanderende, general Wesley Clark, at han trenger mange flere fly til luftkrigen, og at det ennå kan ta lang tid før NATO når sitt mål om å svekke de jugoslaviske styrkene så omfattende at Milosevic gir seg.

  • Det var ikke dette statsminister Kjell Magne Bondevik og de andre NATO-lederne stilte seg selv og alle oss andre i utsikt da angrepene begynte 24. mars. Festmiddagen på Akershus for NATO som fyller 50 år i vår, ble avlyst. I slutten av neste uke har 42 statssjefer tilsagt sitt nærvær i Washington for å delta i historiens største 50-årslag som der er planlagt for alliansen. Foreløpig er overflygningene med kampflyformasjoner avlyst.