Over til Røkke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • NRK har i Einar Førdes sluttfase som kringkastingssjef startet en prosess som kan ende med at institusjonens hovedkvarter i Oslo flyttes fra Marienlyst til Bjørvika. Begrunnelsen er rent teknologisk: Det er begrensninger i huset som hindrer fornyelse på den tekniske siden.
  • Det finnes sikkert mange gode grunner på dette planet for å flytte fra Marienlyst. Men en fysisk flytting betyr også en mental flytting. Det vil være et annet NRK som eventuelt dukker opp ved siden av den nye operabygningen i Bjørvika enn det som ennå er på Marienlyst. Det vet enhver som har vært med på en slik prosess. Det kan da også være det egentlige motivet for å starte denne eiendomstransaksjonen: NRK skal tilpasses en ny rolle som mediebedrift.
  • Men selv i Akersgata vil det være motforestillinger mot å flytte fra et mediehus som rommer institusjonens tradisjoner og historie. I en mediebedrift sitter mye av identiteten i veggene. NRK er ikke bare teknologi. Det er også kultur, ja, kanskje landets fremste nasjonale kulturinstitusjon. Huset i seg selv er et nasjonalt merke, omtrent som Holmenkollbakken eller Nationaltheateret. Som vignett er huset antakelig et av de lettest identifiserbare i hele landet. Det er som Norsk Hydros vikingskip eller Freias logo.
  • Huset på Marienlyst ligger i et område som er regulert for opplysningsformål. Universitetet og en rekke forsknings- og undervisningsinstitusjoner er nærmeste nabo. Det betyr at det er kort vei til folk NRK trenger til å gi programmene innhold. Å gi Kjell Inge Røkke innpass i dette området ville være en hån mot hele opplysningstanken, slik den har nedfelt seg i det norske system. Om det skulle bli slik at NRK flytter, må staten i det minste sørge for at bygningen blir reservert for kultur og vitenskap.
  • Det er noe skummelt med det som skjer: På Stortinget er man ikke opptatt av NRK som kulturinstitusjon. I NRK er det åpenbart eiendomsforvaltere og pengetellere som har overtaket. Og Stortinget som vakt skulle være overfor våre identitetsskapene institusjoner, er uten slikt samfunnsansvar. Da ligger dessverre det meste åpent for røkkene.