VALGET I USA: Dagbladet møtte et knippe Trump-tilhengere i Florida: - Hillary Clinton kan ikke vinne om ikke valget er fikset for henne, sier Trump-tilhenger Willard Barnett. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Presidentvalg i USA

Over to av tre Trump-velgere tror valget er fikset mot ham. Her er noen av dem

Donald Trump hevder at det foregår en stor konspirasjon mot at han skal bli president. Det er mange enig med ham i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TAMPA (Dagbladet): I forkant av forrige ukes presidentdebatt kom Donald Trump med sterke anklager om at presidentvalget er rigget mot ham av mediene og den politiske eliten. Det er ikke første gang Trump har sagt det, men han har vært stadig mer høylydt den siste uka.

Ved hvert eneste kampanjestopp han har gjort siden, har han gjentatt anklagene overfor sine tilhengere.

Det gjorde han også da han natt til tirsdag gikk på scenen foran et publikum på omkring 20 000 i storbyen Tampa i Florida.

Dagbladet var til stede på velgerarrangementet i Florida. Se i videoen hva et utvalg av Trump-velgerne sier om det de mener er fiksing av valget!

Stor oppslutning

PROTEST: Joshua Glaspie vil samle en million likesinnede og marsjere mot Washington D.C. hvis Hillary Clinton vinner valget i USA. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Men hva ligger det egentlig i påstandene fra Trump, og hvor mange har han med seg når han sier at makteliten forsøker å kjøre over ham og hans velgere, og at både døde personer og ulovlige innvandrere stemmer.

Trump virker hvert fall å mene blodig alvor. Under den siste presidentdebatten i Las Vegas forrige uke, kunne han ikke love å godta valgresultatet.

- Jeg skal holde dere på pinebenken, svarte Donald Trump fra scenen i Las Vegas.

Dagen etter, på torsdag kveld uttalte han under et valgkampmøte i Ohio at han vil respektere valgresultatet. Med et forbehold.

- Hvis jeg vinner, la han til.

Og at han har likesinnede blant sine tilhengere er det ingen tvil om. Dagbladet har blant annet intervjuet veteranen Joshua Glaspie, som sier han aldri vil akseptere det hvis Hillary Clinton blir president.

Stor oppslutning

Mer overraskende er det kanskje hvor mange som faktisk tror at amerikanske valg er fikset på en eller annen måte. Etter Trumps uttalelser om at det foregår massiv stemmejuks og korrupsjon ved valgurnene, er det gjennomført flere meningsmålinger.

LØFTE: Under et valgmøte i Delaware avla Trump et løfte til sine velgere. Han vil respektere valgresultatet, men bare dersom han vinner. Vis mer

Den siste er fra ABC News. I den nasjonale meningsmålingen, hvor Clinton for øvrig har et forsprang på 12 prosentpoeng, legger de også fram at Trump har påstått at valget er fikset slik at Hillary Clinton blir valgt gjennom stemmejuks.

74 prosent av republikanere og 84 prosent av Trump-tilhengerne mener det er et legitimt problem. Seks av ti sannsynlige velgere mener Trump bare bruker dette for å finne på en unnskyldning hvis han taper.

En måling fra Reuters og Ipsos gir likende resultater. Sju av ti republikanere sier det vil ha foregått ulovlig stemmegivning eller stemmefiksing dersom Hillary Clinton vinner.

I en meningsmåling gjort av Washington Post sier 84 prosent av republikanere at det foregår betydelig stemmejuks i amerikanske valg. Det samme mener 75 prosent av uavhengige velgere. Selv et flertall av demokrater - 52 prosent - mener det skjer stemmejuks.

I en meningsmåling gjennomført like før og like etter presidentvalget i 2012 svarte 62 prosent av deltakerne at de trodde det var stemmejuks dersom deres kandidat ikke vant.

Stemmer de døde?

I en undersøkelse gjort ved Universitetet i Wisconsin konkluderer forskerne med at de som generelt sett tror på konspirasjonsteorier har lettere for å tro på valgjuks. Mange Trump-tilhengere har blitt fyrt opp av en lekket video der strateger tilknyttet Clinton kampanjen diskuterer hvordan de kan provosere Trump-velgere. Også de lekkede Wikileaks-epostene har skapt forakt blant mange Clinton-motstandere.

SKJULT KAMERA: Den diskrediterte konservative aktivisten James O'Keefe har publisert skjulte kamera-opptak fra Clinton-leiren. Det kan bety trøbbel. Video: CNN Vis mer

Trumps anklager går blant annet ut på at folk som døde for ti år siden fortsatt stemmer, og at det finnes 1,8 millioner døde som fortsatt er registrert til å stemme. Trump viste her til en rapport fra organisasjonen Pew Trust.

I rapporten hevdes det imidlertid aldri at disse 1,8 millionene stemmer ved valget, men brukes som et argument for at stemmesystemet må oppgraderes.

Trump viste også til en Washington Post-artikkel fra 2014 der de hevdet at 6,4 prosent innvandrere uten statsborgerskap stemte ved valget i 2008. Avisa har i etterkant gått tilbake på innholdet i artikkelen og konkluderer med at det ikke finnes bevis for at ikke-borgere stemmer ved valg. Det skjedde etter kraftig kritikk fra driverne av databasen artikkelforfatterne hadde hentet tallene sine fra, skriver nettstedet factcheck.org.

En stor konspirasjon

Samtidig hevder Trump det foregår massiv valgjuks i form av identitetstyverier og personer som avgir stemme flere ganger og i flere delstater.

SØKSMÅL: Dersom han vinner valget, vil Donald Trump saksøke kvinnene som har anklaget ham for seksuell trakassering. Lørdag holdt han sin Gettysburg-tale. Video: CNN Vis mer

Det finnes det imidlertid ikke noe bevis for. I en studie vist til av BBC, fant en jusprofessor 31 tilfeller av identitetstyveri blant en milliard stemmer gitt mellom 2000 og 2014.

- Det er ingen forskning eller tilstrekkelige bevis for at valget er fikset i stor skala. Det ville krevet en så stor konspirasjon at det ville bli svært vanskelig å holde det hemmelig, om ikke umulig, sa professor i statsvitenskap John Tuman ved Universitetet i Nevada, Las Vegas, til Dagbladet i forrige uke.