- Over tusen drept i Sør-Ossetia

Røde kors når ikke fram til krigsofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere idag meldte den georgiske utbryterregionens leder om flere hundre sivile som var blitt drept i kamper i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali.

- I Tskhinvali er nå flere hundre sivile drept, sa Sør-Ossetias leder Eduard Kokojtij fredag, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Senere høynet en ikke navngitt sørossetisk minister tallene til over tusen, ifølge Reuters.

- Ifølge de opplysningen vi har fått har den nattlige beskytningen av Tskhinvali medført et stort antall ofre. Tallet på drepte er over tusen, sier Sør-Ossetias statsminister Teimuraz Kasaev til nyhetsbyrået Ria.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er svært bekymret for den humanitære situasjonen i konfliktområdet, som har forverret seg dramatisk.

- Ambulanser har vanskeligheter med å nå ut til de skadde, og redde beboere gjemmer seg kjellerne sine, uten elektrisitet, vann, kommunikasjon eller tilgang til tjenester, sier ICRCs delegasjonsleder i Tblisi, Dominique Liengme, ifølge en pressemelding.

Vise tilbakeholdenhet

Statssekretær Raymond Johansen i utenriksdepertamentet uttrykker bekymring over opptrappingen i konflikten, og mener den kan få alvorlige konsekvenser for sivilbefolkningen i området.

PÅ FLUKT: Her flykter sivilbefolkningen under den tre timer lange våpenhvilen i Sør- Ossetia. I hovedstaden Tskhinvali er over tusen sivile drept. FOTO: EPA/NTV
PÅ FLUKT: Her flykter sivilbefolkningen under den tre timer lange våpenhvilen i Sør- Ossetia. I hovedstaden Tskhinvali er over tusen sivile drept. FOTO: EPA/NTV Vis mer

- Vi oppfordrer alle parter til å vise tilbakeholdenhet. Kamphandlingene må stanses, og alle parter må vise vilje til å gjenoppta direkte samtaler sier Johansen på UD sine sider.

- Over tusen drept i Sør-Ossetia