Over tusen homofile par «gifter» seg

Storbritannia endrer loven fra og med i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det tillatt for homofile par å registrere seg for å inngå partnerskap i Storbritannia. Den såkalte Civil Partnership Act trer i kraft fra og med i dag.

Allerede i løpet av den første dagen har over tusen par registrert seg, melder BBC.

Fra 20. desember kan de første parene arrangere partnerskaps-seremonien i Skottland, og den 21. desember kan man ha seremonien også i England og Wales.

I praksis som ekteskap

- Det er utrolig at vi er kommet dit hvor vi kan gjøre dette. Da vi møttes virket verden på langt nær så vennlig. Det virket som man ikke ville at vi skulle være sammen i det hele tatt, sier Sören Kruse til Guardian.

Kruse har registrert seg for å inngå partnerskap med sin kjæreste Bradley Stauffer.

I den nye loven benyttes ikke ordet «ekteskap», men i praksis vil par som inngår partnerskap ha de samme rettigheter og plikter som gifte par.

Blant annet er de forpliktet til å forsørge hverandre selv om forholdet tar slutt, og de må gjennomgå en «skilsmisse» dersom de bryter med hverandre. De vil også få de samme pensjons- og skattefordelene som gifte par har.

Ifølge Guardian er ekteskap på lik linje med heterofile par foreløpig bare tillatt i Belgia, Nederland, Spania og Canada.

Møtte motstand

En rekke kommuner i Storbritannia har forsøkt å motsette seg at de homofile parene skal få ha partnerskapsseremonien på offentlig område. Den konservative kommunen Bromley i Sør-London er en av dem. Men kommunen måtte snu etter å ha blitt presset av London-ordfører Ken Livingstone.

Men det er fremdeles kommuner i Skottland som står på sitt.

- Det er tydelig at grupper i Skottland er svært fordomsfulle når det kommer til homofile, uansett om forholdet mellom homofile par blir formelt lovlig, sier Calum Irving, leder av Gruppen for homofiles rettigheter i Stonewall i Skottland, til Guardian.

Skotske myndigheter har nå gått ut og garantert for at alle som ønsker å inngå partnerskap skal få muligheten til å registrere seg.

I Storbritannia regner man at så mange som 274 000 par vil benytte seg av de nye reglene på lengre sikt.

INNGÅR PARTNERSKAP: Den britiske sangeren Elton John har nettopp annonsert at han vil inngå partnerskap med sin kjæreste gjennom mange år, David Furnish. Over tusen andre homofile par registrerte seg i dag for å inngå partnerskap, etter at loven som tillater dette trådte i kraft i Storbritannia i dag.