PÅ FRAMMARSJ: Opposisjonsgrupper har vært i harde kamper med regjeringsstyrkene i Syria i byen Halfaya - men i dag ble flere titalls sivile drept i et luftangrep på et bakeri. Foto: AFP / Shaam / NTB Scanpix
PÅ FRAMMARSJ: Opposisjonsgrupper har vært i harde kamper med regjeringsstyrkene i Syria i byen Halfaya - men i dag ble flere titalls sivile drept i et luftangrep på et bakeri. Foto: AFP / Shaam / NTB ScanpixVis mer

Over tusen personer sto i bakerikø da bombeflyet slo til

Bashar al-Assads soldater skal ha drept flere titalls mennesker i bakerikø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn tusen personer skal ha stått og ventet på brød da et kampfly angrep bakeriet i Halfaya i Syria.

Da angrepet var over, lå flere titalls mennesker døde i ruinene. Flere opposisjonsgrupper melder om et stort antall drepte, og enkelte har også publisert bilder som viser drepte i ruinene av bakeriet.

- Vi kan ikke komme med et nøyaktig antall ennå. Vi vet ennå ikke hvem som er døde og hvem som er såret, sier en av aktivistene til nyhetsbyrået Reuters søndag ettermiddag. Halfaya ligger i Hama-provinsen sentralt i Syria, og bakeriet skal ha blitt angrepet av kampfly fra president Bashar al-Assads regime.

Drepte i ruinene Videoer lagt ut av opposisjonsaktivister som NTB har sett, viser en bygning som er truffet av en bombe og en rekke døde på bakken utenfor bygningen. Folk som er kommet til stedet, forsøker å transportere sårede bort i busser og på motorsykler, mens andre gråter og roper. Ved siden av den ødelagte bygningen kan man se et stort krater.

Vedkommende som filmer, opplyser at byen ble utsatt for et flyangrep.

- Se på Bashar al-Assads våpen. Se, verden, se! roper kameramannen. Litt senere i videoklippet vises det også bilder av mange drepte i ruinene i det som skal ha vært et bakeri. Tidligere i år fikk det syriske regimet kritikk av blant annet Human Rights Watch for å angripe bakerier og andre matutsalg med vilje.

Usikkert tall på drepte I timene etter angrepet snakket enkelte aktivister om så mange som 200-300 drepte, men ingen kan bekrefte noe tall.

- Da jeg kom dit, så jeg hauger med drepte. Det var både kvinner og barn, sier den lokale aktivisten Samer al-Hamawi til nyhetsbyrået AFP.

Rami Abdelrahman, som leder London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), forteller at tallet på drepte og sårede fortsatt er uklart.

- Men fra det jeg har sett på videoene, vil jeg anslå antall drepte til over 50, men ikke over 100, sier Abdelrahman. Det er mangel på både drivstoff og mel, og sistnevnte har ført til at tilgangen på brød er ustabil flere steder i landet. Det sto derfor mer enn tusen mennesker i kø ved bakeriet søndag, opplyser al-Hamawi.

FN-utsending i Syria De siste ukene har kampene i Hama-provinsen tiltatt i styrke ettersom opprørerne har inntatt flere mindre byer i provinsen. Angrepet mot bakeriet skjedde samme dag som FN-utsendingen Lakhdar Brahimi landet i hovedstaden Damaskus. Brahimi, som også er utsending for Den arabiske liga, besøkte Syria sist 19. oktober.

Da ble han i fem dager og hadde samtaler med president Bashar al-Assad og andre høytstående tjenestemenn. Brahimi fikk også i stand en våpenhvile som skulle vare under den muslimske høytiden id al-adha, men våpenhvilen ble brutt nesten umiddelbart.

Det er uklart hvordan Brahimi tok seg inn i Syria. Enkelte kilder hevder at han på grunn av kamper rundt den internasjonale flyplassen i Damaskus, kom i bil fra Beirut i Libanon.

(NTB)

I SYRIA: Angrepet mot bakeriet skjedde samme dag som FN-utsendingen Lakhdar Brahimi landet i hovedstaden Damaskus. Foto: AFP / NTB Scanpix
I SYRIA: Angrepet mot bakeriet skjedde samme dag som FN-utsendingen Lakhdar Brahimi landet i hovedstaden Damaskus. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer