Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det»

Det offentlige bryter lover og tarifffavtaler når de kjøper private tjenester, avdekker ny Fafo-rapport.

JUKS: En leder i et renholdsfirma formulerer det slik til Fafo: «overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det». Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
JUKS: En leder i et renholdsfirma formulerer det slik til Fafo: «overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det». Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden januar har Dagbladet dokumenter at lønninger blir dumpet og de ansattes rettigheter blir svekket når det offentlige kjøper private tjenester. Blir våre skattepenger brukt til å dumpe ansatte lønns- og arbeidsvilkår? «Ja», er svaret i en ny 139 siders Fafo-rapport.

Les hele rapporten her!

«Tillisvalgtundersøkelsen viste at urovekkende mange tillitsvalgte oppgir at det er svært vanlig eller vanlig med uakseptable lønns- og arbeidsvilkår i deres bransje», skriver Fafo i rapporten.

De har studert hvordan offentlig anbud påvirker de tre bransjene renhold, vakt og anlegg. Blant annet har de intervjuet 166 tillitsvalgte, studert én kommune, én flyplass og gått gjennom innkjøpspraksisen i en region i Statens vegvesen.

Bryter lov og avtale Dette er hovedfunnene i rapporten:

• 27 prosent av de tillitsvalgte har kjennskap til at ansatte har dårligere vilkår enn avtalt i tariffavtale og i lovverket.

• I underkant av en tredjedel opplever at de ansattes lønns- og arbeidsvilkår har blitt svekket som følge av at virksomheten deres har vunnet anbud.

• Halvparten kjenner til at underleverandører bryter tariffavtale og lovverket.

ANSATTE FÅR SVI: — De ansatte må ta regningen når det offentlige skal spare penger. Vi er i ferd med å få et A- og et B-lag i norsk arbeidsliv, sier forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet.  Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
ANSATTE FÅR SVI: — De ansatte må ta regningen når det offentlige skal spare penger. Vi er i ferd med å få et A- og et B-lag i norsk arbeidsliv, sier forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

• 43 prosent av de tillitsvalgte har i løpet av de tre siste årene opplevd at ansatte har mistet jobben fordi bedriften har tapt en anbudskonkurranse.

• 39 prosent av de tillitsvalgte oppfatter at oppdragsgivere sjelden eller aldri stiller krav til lønn- og arbeidsvilkår i kontraktene.

Økt usikkerhet Fafo-rapporten avdekker eksempler på forverring av turnusordninger, økt bruk av deltid, økt jobbusikkerhet, utstrakt bruk av overtid og forverring av arbeidsmiljø. Dette på tross av at norske myndigheter gjennom avtaler, lov og forskrift forpliktet seg til å ikke kjøpe tjenester som gir dårligere lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter enn det som er «minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler».

Fafo har blant annet undersøkt én kommunes kjøp av renholdstjenester. Der ble det jobbet flere timer enn det ble lønnet for, det var manglende overtidsbetaling og at ansatte ble nektet sykepenger ved sykdom.

- At det finnes slike forhold i en såpass ryddig kommune som denne illustrer hvilke utfordringer renholdsbransjen står overfor, sier Fafo-forsker Øyvind Berge. Eller som en leder i et renholdsfirma formulerer det til Fafo: «overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det».

- De ansatte må ta regningen når det offentlige skal spare penger, sier forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet.

- Dette er jo våre skattepenger som blir brukt til å dumpe lønns og arbeidsvilkårene, sier Hagensen.

VEKTERE UNDER PRESS: Fafo har studert hvordan offentlig anbud påvirker de tre bransjene renhold, vakt og anlegg. Blant annet har de intervjuet 166 tillitsvalgte, studert én kommune, én flyplass og gått gjennom innkjøpspraksisen i en region i Statens vegvesen.

Illustrasjonsfoto: LINDA NÆSFELDT/DAGBLADET
VEKTERE UNDER PRESS: Fafo har studert hvordan offentlig anbud påvirker de tre bransjene renhold, vakt og anlegg. Blant annet har de intervjuet 166 tillitsvalgte, studert én kommune, én flyplass og gått gjennom innkjøpspraksisen i en region i Statens vegvesen. Illustrasjonsfoto: LINDA NÆSFELDT/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media