«Overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det»

Det offentlige bryter lover og tarifffavtaler når de kjøper private tjenester, avdekker ny Fafo-rapport.

JUKS: En leder i et renholdsfirma formulerer det slik til Fafo: «overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det». Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
JUKS: En leder i et renholdsfirma formulerer det slik til Fafo: «overalt hvor det er mulig å jukse, så jukses det». Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden januar har Dagbladet dokumenter at lønninger blir dumpet og de ansattes rettigheter blir svekket når det offentlige kjøper private tjenester. Blir våre skattepenger brukt til å dumpe ansatte lønns- og arbeidsvilkår? «Ja», er svaret i en ny 139 siders Fafo-rapport.

Les hele rapporten her!

«Tillisvalgtundersøkelsen viste at urovekkende mange tillitsvalgte oppgir at det er svært vanlig eller vanlig med uakseptable lønns- og arbeidsvilkår i deres bransje», skriver Fafo i rapporten.

De har studert hvordan offentlig anbud påvirker de tre bransjene renhold, vakt og anlegg. Blant annet har de intervjuet 166 tillitsvalgte, studert én kommune, én flyplass og gått gjennom innkjøpspraksisen i en region i Statens vegvesen.

Bryter lov og avtale Dette er hovedfunnene i rapporten:

• 27 prosent av de tillitsvalgte har kjennskap til at ansatte har dårligere vilkår enn avtalt i tariffavtale og i lovverket.

• I underkant av en tredjedel opplever at de ansattes lønns- og arbeidsvilkår har blitt svekket som følge av at virksomheten deres har vunnet anbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer