- Overbeskyttelse gir voldelige barn

TRONDHEIM (Dagbladet): Den grove volden vi ser blant barn og unge i USA kan også komme til Norge, mener barneforsker Per Egil Mjaavatn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tror at vår overbeskyttelse av barna er en av årsakene til at volden blir grovere.

- Barns hverdag fra barnehagen og oppover er blitt polstret og kjemisk fri for spenning, sier Mjaavatn til Dagbladet. Han etterlyser flere spenningsaktiviteter, og synes barn får for lite tid sammen med hverandre.

Voksenstyring

- Et godt eksempel er skoleveien, som etter hvert er blitt veldig kontrollert nå, blant annet fordi mange barn blir kjørt til skolen. Jeg tror at ungene trenger å bryne seg på hverandre. Når unger slenger luer og vesker i snøhaugen, kan det føre til at de lærer seg konfliktløsning, sier Mjaavatn.

Barneforskeren ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim tror at den overkontrollerte barndommen er en av grunnene til at volden blir grovere.
- Vi sloss jo før også, men vi ble ikke sendt på sykehus etterpå. Nå går det over alle grenser. Får unger mer tid til hverandre fra de er små, uten for mye voksenstyring, så vil de etter hvert lære seg hvor grensene går og de lærer å respektere hverandre på en annen måte, sier Mjaavatn.
Han har gjort egne studier av den amerikanske barnevolden, som han betegner som urovekkende grov.

- Dette kommer helt sikkert til Norge, hvis vi ikke greier å mobilisere tilstrekkelig oppmerksomhet rundt problemet. Vi stoppe denne utviklingen, sier Mjaavatn.

Han mener barnevolden også kan ha med svekket empati å gjøre, som blant annet skyldes langsiktig og kontinuerlig mediepåvirkning.

Bryr seg ikke

Han understreker de voksnes ansvar som modeller for barna.

- Modeller som bryr seg er det for få av i voksensamfunnet. Mange unger er ikke vant til at voksne bryr seg når andre lider, sier barneforskeren.

Det at voksensamfunnet er blitt langt mer kynisk, er han redd vil føre til mer kyniske barn.
- Dette bør vi gjøre noe med, og her tror jeg faktisk at verdikommisjonen kan ha noe for seg, sier Per Egil Mjaavatn.

IKKE TØFFE NOK: - Når unger slenger luer og vesker i snøhaugen, kan det føre til at de lærer seg konfliktløsning, sier barneforsker Mjaavatn.