- Overbevist om at onkelen ble myrdet

I snart 70 år er det blitt hevdet at Ole Paus' onkel - motstandsmannen Kai Holst - begikk selvmord. Ny dokumentarfilm tegner et helt nytt bilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Mysteriet Holst» heter dokumentarfilmen som vises på NRK1 andre påskedag. Teamet fra Ekkofilm har jobbet intensivt i tre år med filmen, og har blant annet fått tilgang til dokumenter som inntil nå har vært hemmeligstemplede. De mener de kan bevise at motstandsmannen Kai Holst aldri tok sitt eget liv, men at han derimot ble myrdet.

- I Sverige er alle arkiver fram til 1948 nå åpnet. Der har vi funnet mye materiale. Med helt ny informasjon og ny bevisføring mener jeg at vi nå kan skrive om Kai Holst historie, og for første gang si at han ble drept, sier regissør Stian Trovik til Dagbladet.

Motstandsmannen Kai Holst hadde en sentral rolle i Milorgs ledelse under 2. verdenskrig. Da han i fredstid ble funnet død i trappeoppgangen i en boligblokk i Stockholm den 27. juni 1945, mente mange av hans nærmeste at han hadde blitt myrdet. Svensk politi etterforsket saken som et dødsfall, men den offisielle dødsårsaken ble selvmord.

- Var venstrehendt Kai Holst var svoger til Ole Paus' far. Generalmajor Ole Otto Paus etterforsket selv sin Holsts dødsfall, og det hevdes at han var nær å finne svar, men at han aldri kom helt til bunns.

I «Mysteriet Holst» forteller Ole Paus at faren og hele familien var overbevist om at Holst ble myrdet og at noen hele tiden har forsøkt å skjule dette.

De nye dokumentene som er hentet fram - blant annet etterforskningsapporter, avhør og en obduksjonsrapport - viser at Holst ble funnet død med sin egen pistol i hånden. Dette styrker teorien om at han ikke begikk selvmord - for Holst, som var venstrehendt, holdt pistolen i sin høyre hånd.

- Det første jeg husker far snakket om når det gjaldt Kai Holsts død, var at pistolen var funnet i Kai Holsts høyre hånd, mens Kai Holst var keivhendt. Det fikk far til å være helt urokkelig i sin visshet om at Kai Holst ble myrdet, sier Ole Paus i filmen.

NEVØ: I dokumentarfilmen «Mysteriet Holst» forteller Ole Paus at onkelen - motstandsmannen og krigshelten Kai Holst - var venstrehendt. Host ble funnet død i Stockholm i juni 1945. Han holdt da sin egen pistol i sin høyre hånd, noe Paus mener er et bevis på at onkelen ikke begikk selvmord, men derimot ble myrdet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NEVØ: I dokumentarfilmen «Mysteriet Holst» forteller Ole Paus at onkelen - motstandsmannen og krigshelten Kai Holst - var venstrehendt. Host ble funnet død i Stockholm i juni 1945. Han holdt da sin egen pistol i sin høyre hånd, noe Paus mener er et bevis på at onkelen ikke begikk selvmord, men derimot ble myrdet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Ole Paus sier til Dagbladet at han vente til etter at filmen er vist på NRK med å kommentere saken ytterligere.

Regissør Trovik forteller at Paus' bidrag har vært viktig for filmen.

- Dette sporet er spennende, og var nytt for meg før jeg satt og intervjua Ole Paus. Det beviser ingen ting, men det er nok et indisium av mange mystiske ubegripeligheter, og nye bevis som kommer fram i filmen, sier Trovik.

Trusler Ifølge Trovik forsvant etterforskningsmappen om Holsts død på mystisk vis fra norske arkiver.

MYSTERIUM: Ved blant annet innhenting av fram til nå hemmeligstemplede svenske arkivdokumenter, mener filmskaperne bak dokumentarfilmen  «Mysteriet Holst» å tegne et helt nytt bilde av hvordan motstandsmannen Kai Holst døde. - Dette er en detektivhistorie som inneholder både forfalskede underskrifter og trusler, sier regissør Stian Trovik til Dagbladet. Foto: Ekkofilm
MYSTERIUM: Ved blant annet innhenting av fram til nå hemmeligstemplede svenske arkivdokumenter, mener filmskaperne bak dokumentarfilmen «Mysteriet Holst» å tegne et helt nytt bilde av hvordan motstandsmannen Kai Holst døde. - Dette er en detektivhistorie som inneholder både forfalskede underskrifter og trusler, sier regissør Stian Trovik til Dagbladet. Foto: Ekkofilm Vis mer

- Vi vet at etterforskningsmappa kom til Norge. Den ble vist til to av Holsts motstandsmenn, og begge to ble overbevist om at Holst ble drept, sier Trovik.

I filmen er også Holsts nieser intervjuet. De forteller begge om trusler familiemedlemmer ble utsatt for da de ønsket å grave i dødsfallet.

- Familien ble advart. Men hva var så farlig ved å grave i et selvmord? spør Trovik retorisk, og forteller at familien ikke var de eneste som ble truet:

BLE ETTERFORSKET SOM DRAP: Svensk politi etterforsket Kai Holsts død som en drapssak, men den offisielle dødsårsaken er selvmord. Foto: Ekkofilm
BLE ETTERFORSKET SOM DRAP: Svensk politi etterforsket Kai Holsts død som en drapssak, men den offisielle dødsårsaken er selvmord. Foto: Ekkofilm Vis mer

- Også to av Holst kamerater fra motstandsbevegelsen, som ønsket å dra til Stockholm for å etterforske dødsfallet på eget initiativ, fikk beskjed av en offiser på Lillehammer at dersom de dro til Stockholm ville de ikke komme levende tilbake til Oslo.

- Ekkel følelse - Når vi ser på stoffet er det tydelig at norske myndigheter har hatt en finger med i spillet - selvmordsmotivet kom eksempelvis fra den norske legasjonen. Vi sitter igjen med en bestemt følelse av at flere må ha visst mer hva som faktisk skjedde, og vi fikk en ekkel følelse mens vi gravde i saken, sier regissøren.

I «Mysteriet Holst» er den nylig avdøde krigsveteranen Gunnar Sønsteby intervjuet. Han omtaler dødsfallet som mystisk, men sier likevel at han ikke tror Holst ble myrdet.

- Det har vært et splittet miljø, og en av dem som holdt på den offisielle begrunnelsen om selvmord var Gunnar Sønsteby. Mitt mål er at saken tas opp på nytt. Nå har det snart gått 70 år, og det er på tide å skrive om historien om Kai Holst og gi ham det ettermælet han har krav på, sier regissør Trovik.

KAI HOLST: Kai Holst fra Lillehammer hadde en helt sentral posisjon i Milorg under 2. verdenskrig. Han ble funnet død i Stockholm rett etter at krigen var over. Noen hevder han begikk selvmord, andre hevder han ble myrdet. Dokumentarfilmen «Mysteriet Holst» som vises på NRK i påsken, peker på en rekke indisier som styrker teorien om at Holst ble drept. Foto: Privat / Ekkofilm
KAI HOLST: Kai Holst fra Lillehammer hadde en helt sentral posisjon i Milorg under 2. verdenskrig. Han ble funnet død i Stockholm rett etter at krigen var over. Noen hevder han begikk selvmord, andre hevder han ble myrdet. Dokumentarfilmen «Mysteriet Holst» som vises på NRK i påsken, peker på en rekke indisier som styrker teorien om at Holst ble drept. Foto: Privat / Ekkofilm Vis mer