Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overbevist om sabotasje

Brønnøysund/Oslo (NTB-Dagbladet): Hvalfanger og stortingsrepresentant Steinar Bastesen er overbevist om at hærverk eller sabotasje er forklaringen på at fiskebåten hans sank ved kai i Brønnøysund ved 19-tida tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sea Shepherd-leder Paul Watson hevder overfor VG at hvalfangsmotstandere står bak.

- Watson får bare hevde hva han vil. Jeg tar ham ikke alvorlig uansett. Hvis det er hvalfangstmotstandere som har senket båten min, vil det bare svekke deres sak, sier Steinar Bastesen til NTB.

«Båten var i god stand»

Stortingsrepresentant Bastesen opplyser at båten nettopp var sertifisert av skipskontrollen, og at «Morild»s skrog var i tipp-topp stand.

- Det var folk om bord og jobbet med det elektriske anlegget tirsdag ettermiddag, uten at de oppdaget noe galt. Det må ha skjedd noe helt ekstraordinært, den sank veldig fort, sier Bastesen NTB.

Watson sier til TV2-nyhetene at det er den norske hvalfangstmotstandsgruppa Agenda 21 som står bak senkingen. Til VG sier Paul Watson at hendelsen er en reaksjon på at nordmennene forlot den internasjonale hvalfangstkommisjonens møte i Monaco tidligere i høst. Den norske delegasjonen forlot møtet i protest mot at Watson dukket opp. Watson hevder også at forsøket på å senke hvalfangstskuta M/S «Elin-Toril» i Mortsund natt til 30. oktober, ble gjort av en søsterorganisasjon av Sea Shepherd.

Sank i småbåthavn

Steinar Bastesens båt «Morild» lå fortøyd i småbåthavna midt i Brønnøysund sentrum. Den 45 fot store båten ligger nå på fem-seks meters dyp. Bare mastene er synlige. Lensmann Kurt Nilsen sier at båten vil bli undersøkt i samarbeid med forsikringsselskapet onsdag. Nilsen har ikke noe holdepunkt for å si at noe kriminelt ligger bak det som har skjedd med båten til Steinar Bastesen.

- Jeg har snakket med folk som så «Morild» ved 17-tida tirsdag. Da så alt bra ut. Sønnen min jobbet med det elektriske anlegget tidligere på dagen. Båten kan ikke ha sunket helt av seg selv. Jeg er ganske forbannet. Selv om jeg er forsikret, vil det koste meg flere månedslønner på Stortinget å få skuta i stand igjen. Alt det elektriske må blant annet skiftes ut, sier Steinar Bastesen.

Registrert som hvalbåt

Bastesen opplyser til NTB at «Morild» har tillatelse til å fange hval, og at båten dermed står på lista over norske hvalbåter.

- Jeg har lov til å rigge opp hvalkanon på «Morild» og til å bruke skuta til hvalfangst. Men «Morild» har bare vært brukt i vanlig fiske i de to årene jeg har hatt båten, sier Bastesen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!