OVERBYS: Regjeringen med statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner i spissen ligger an til å måtte skjerpe støttetiltakene for oljebransjen. Det gjør Venstre-leder Trine Skei Grande urolig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERBYS: Regjeringen med statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner i spissen ligger an til å måtte skjerpe støttetiltakene for oljebransjen. Det gjør Venstre-leder Trine Skei Grande urolig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Venstre-leder Trine Skei Grande: Grønn pakke blir «kølsvart»

Overbys om oljeskatt

Arbeiderpartiet gjør et alvorlig feilgrep dersom partiet går sammen med Sp og Frp og øker støtten til oljebransjen, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

Publisert

- Arbeiderpartiet må hoppe ut av lomma til oljelobbyen og stemme for regjeringens forslag til krisepakke for oljenæringa, sa Grande til Dagbladet for to uker siden.

Nå konstaterer hun at partiet ikke ser ut til å lytte til rådet hennes. Tvert imot mener hun Ap er i ferd med å krype enda dypere ned i oljelobbyens lommer.

- Jeg er alvorlig bekymret for at Ap velger feil og bidrar til å gjøre regjeringens grønne pakke «kølsvart», sier Grande.

Forhandlinger på høygir

Arbeiderpartiet har varslet at de vil skjerpe støttetiltakene til oljebransjen, i likhet med Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Men forhandlingene i finanskomiteen er ennå ikke avsluttet.

Nye møter er tillyst i kveld og en avtale vil trolig tidligst bli presentert onsdag.

- Arbeiderpartiet har valget: Enten danne flertall med regjeringen om en framtidspakke eller stemme for en fortidspakke med Senterpartiet og Fremskrittspartiet. De to partiene er så oljegrå som det er mulig å bli, sier Grande.

Hun mener en skjerpet oljepakke vil være til kraftig skade for den grønne omstillingen.

- Det er kjempeskummelt for framtida å bruke store penger på ulønnsomme prosjekter. Norske verft vil ikke kunne bidra til å bygge grønn skipsfart hvis de bare skal fortsette å holde på med det de har gjort før. Det vil skade den grønne omstillingen som både klimaet og norsk næringsliv er så avhengig av, sier Grande.

Slår tilbake

- Trine Skei Grande snakker som om Venstre ikke sitter i forhandlingsrommet. Men det gjør de, sier Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talskvinne Hadia Tajik til Dagbladet.

- Arbeiderpartiet har fått noen gjennomslag for klimatiltak som er viktige for oss i forhandlingene, men det er bare positivt hvis Venstre er med på å gi oss drahjelp for å flere gjennomslag på dette, fortsetter hun.

Tajik sier Ap helt fra starten av i forhandlingene har prioritert arbeidsplasser i norsk leverandørindustri og flere klimavennlige løsninger.

- Endringene i oljeskatten må være en del av en helhet, der dette også er med. Oljebransjen må også regne med flere forpliktelser om nullutslippsteknologi i årene framover. Det er også positivt for bransjen, fordi det bidrar til teknologiutvikling og styrker konkurranseevnen, sier hun.

Veien til fornybarsamfunnet går gjennom oljearbeiderne og industriarbeiderne, poengterer Ap-toppen.

- Derfor er det viktig at de får nok oppdrag i årene framover til at vi klarer å beholde og utvikle de sterke kompetansemiljøene de utgjør, sier hun.

Mer i potten

Det skapte lettelse og glede hos LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi da Tajik gikk i forrige uke ut og varslet at Arbeiderpartiet ville skjerpe støttetiltakene til oljebransjen.

Men detaljene i skatteopplegget er ennå ikke klare. Etter det Dagbladet får opplyst ligger det an til at overskuddet som selskapene kan ha uten å betale oljeskatt, den såkalte friinntekten, økes i forhold til regjeringens forslag.

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller hvorfor hun mener det er viktig å gi oljenæringa utsatt skatt. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Regjeringen halverte denne grensa fra 20,8 prosent til 10 prosent. I tillegg ble det lagt opp til at den skulle utgiftsføres mot særskatten, ikke selskapsskatten. Dersom selskapsskatten tas med, ligger Sp og Frp an til å akseptere at grensa blir værende på 20,8 prosent som i dag. Hvis ikke, krever de to partiene at grensa for friinntekten må økes ytterligere.

Dagens Næringsliv bragte tidligere i dag videre de samme erfaringene. Å videreføre samme gunstige friinntekt som tidligere samt utsatt skatt vil gi fem-seks dollar bedre lønnsomhet per fat, skriver avisen.

Utvides

Det helt sentrale i støttepakka til oljebransjen er altså grepet som innebærer å utsette skatteregningen på nye investeringer. Regjeringen foreslo at disse midlertidige reglene skulle opphøre i 2024, men Ap, Sp og Frp vil utvide denne perioden.

Spørsmålet er om det blir satt et nytt tidspunkt, for eksempel 2025 eller 2026, eller om partiene samler seg om løsere formuleringer som innebærer at også investeringer som gjøres senere, kan få utsatt skatt.

Signalene vekker oppsikt i flere partier enn i Venstre. Miljøpartiet De Grønnes nye nestleder Kriss Rokkan Iversen sier hun blir forbannet.

- Dette er i praksis rene subsidier til oljenæringen som plutselig kan gjøre ulønnsomme oljefelt langt mer lønnsomme og føre til utbygging i uerstattelige naturområder i nord, sier hun.

- Avviser

Frps nestleder og finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug mener Trine Skei Grande og MDG driver med kraftig oversalg når det er snakk om de såkalte grønne investeringene.

- Jeg har snakket med en rekke folk i industrien, både på gølvet og i ledelsen. Jeg har ikke truffet én eneste person som er enig med Trine Skei Grande i at det nå bare er å legge oljenæringen bak seg og sette i gang en rekke grønne prosjekter på kort sikt. Hvor er disse prosjektene konkret? Det er ren utopi og ønsketenkning som vil sende tusenvis av industriarbeidere ut i arbeidsledighet, sier Listhaug til Dagbladet.

Hun mener grønne prosjekter som havvind eller karbonfangst og lagring på langt nær vil sysselsette like mange som olje- og gassprosjektene som det nå er snakk om.

- Vi kan ikke tømme oljefondet for å subsidiere ukritisk og i stor stil næringer som ikke er lønnsomme, sier Listhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer