Overdose-rekord i Oslo

Hittil i år er 66 personer døde av overdoser i Oslo. Til samme tid i fjor var tallet 38. Politiet frykter at 1998 blir ett rekordår for overdosedødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga døde fire personer av overdoser. Tallet kan stige til fem, fordi dødsårsaken ikke er fastslått hos en femte misbruker som ble funnet død søndag. Offer nummer 66, en 27-årig mann, døde mandag morgen, ifølge Aftenposten Aften. I hele fjor døde 95 personer av overdoser, mens tallet var opp i 104 året før.

Billig heroin

Politiet tror at den viktigste enkeltårsaken til at så mange narkomane dør av overdoser, er stor tilgang til billig heroin de siste årene.

- Det blir mye synsing, men jeg tror at jeg og mine har rett i at jo mer heroin på gaten, jo flere overdoser. Det er som med alkoholikere. Har de ubegrenset tilgang, så drikker de seg i hjel, sier politiavdelingssjef Inge Sundeng til Aftenposten.

Sundeng satt i arbeidsutvalget som i mai la fram flere forslag til tiltak.

Uforutsigbart

Han understreker tallet på overdosedødsfall svinger voldsomt.

- Vår og sommer er det en viss oppblomstring, godt vær fører til mer heftig bruk fordi folk trekker ut og det er større tilsig til miljøene, sier Sundeng.

Misbruk av heroin i kombinasjon med sovemedisinen Rohypnol har vært trukket fram som en mulig årsak til de mange dødsfallene blant narkomane. Sundeng avviser dette.

- Teorien om kombinasjon av stoff og Rohypnol holder ikke. Derimot er sammenhengen større mellom heroin og alkohol, sier han.

Politiet har de siste årene sett at flere alkoholikere også tyr til heroin, og mener årsaken kan være at alkoholikere og stoffmisbrukere blir plassert på samme hospits.

(NTB)