Overdosedøden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Overdosestatistikken for i fjor viser en økning på hele 25 prosent. Mens dødsfallene i resten av Europa er sterkt fallende, har antallet narkotikarelaterte dødsfall her til lands økt fra 195 i 2006 til 244 dødsfall i fjor. Det er den høyeste dødeligheten siden det dramatiske og sjokkerende rekordåret 2001. Det er med andre ord igjen grunn til å slå alarm.

Seinest denne uka har rusavhengige vært jaget vilt i hovedstaden. Sjuke folk behandles som kriminelle utskudd. Mens heroinprisene i Oslo er skyhøye, er ventetida for behandling dødelig lang. Terskelen inn til legemiddelassistert rehabilitering (LAR) med metadon eller Subutex-medisinering er altfor høy. Til gjengjeld er terskelen for å bli fratatt medisinen altfor lav. Tallenes tale er igjen klar: Når metadonpasienter mister medisin og behandling, øker dødeligheten drastisk. Utkastelsespraksis må endres. Dessuten må forslaget til Sosial- og helsedirektoratet i nye retningslinjer for LAR om å fjerne aldersgrensa på 25 år for metadon/ Subutex gjennomføres. Bare en mer human narkotikapolitikk holder folk i live.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer