Overdosedøden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Overdosestatistikken for i fjor viser en økning på hele 25 prosent. Mens dødsfallene i resten av Europa er sterkt fallende, har antallet narkotikarelaterte dødsfall her til lands økt fra 195 i 2006 til 244 dødsfall i fjor. Det er den høyeste dødeligheten siden det dramatiske og sjokkerende rekordåret 2001. Det er med andre ord igjen grunn til å slå alarm.

Seinest denne uka har rusavhengige vært jaget vilt i hovedstaden. Sjuke folk behandles som kriminelle utskudd. Mens heroinprisene i Oslo er skyhøye, er ventetida for behandling dødelig lang. Terskelen inn til legemiddelassistert rehabilitering (LAR) med metadon eller Subutex-medisinering er altfor høy. Til gjengjeld er terskelen for å bli fratatt medisinen altfor lav. Tallenes tale er igjen klar: Når metadonpasienter mister medisin og behandling, øker dødeligheten drastisk. Utkastelsespraksis må endres. Dessuten må forslaget til Sosial- og helsedirektoratet i nye retningslinjer for LAR om å fjerne aldersgrensa på 25 år for metadon/ Subutex gjennomføres. Bare en mer human narkotikapolitikk holder folk i live.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer