- Overdrevet

Ledelsen i LillesandProsjektet kjenner seg ikke igjen i kritikken fra tidligere ansatte på institusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i denne historien, sier daglig leder i LillesandProsjektet, Jon Haugen. 52-åringen har vært ansatt i den private barnevernsinstitusjonen i snart fem år, og mener at omfanget av skjermingsturer, slik ungdommen «Jonas» forteller, er kraftig overdrevet. Haugen benekter ikke at skjermingsturer har funnet sted, men mener at flere av ungdommene har vært farlige, både for seg sjøl og andre, og derfor måtte skjermes.

- Nødt til å skjerme

- Jeg er sjeleglad for at ingen har blitt skadd. Av og til var vi nødt til å skjerme ungdommen. Men siden begynnelsen av 90-tallet har forholdene endret seg vesentlig, og derfor forekommer skjermingsturer i langt mindre grad i dag, sier Haugen.

Haugen mener at realkompetanse, for eksempel et håndverk, i kombinasjon med livserfaring og egnethet, kan være av vel så stor betydning som barnevernsfaglig kompetanse.

- Individuelle opplegg

- Folk uten fagkompetanse kan også gjøre en særdeles god jobb, sier Haugen. Han understreker at institusjonens styrke er individuelle opplegg, lagt opp til ungdommer som trenger mye og tett voksenkontakt. Haugen hevder også at andelen ufaglærte er lavere i dag enn for to år siden hvor bare 10 av 91 hadde sosialfaglig utdanning.

I forhold til de store kostnadene det offentlige har på å plassere ungdom på private institusjoner, sier Haugen at hardt belastede ungdommer krever store ressurser.

- Noen ungdommer kan i enkelte perioder koste opptil 12000 kroner i døgnet. Da er det ni ansatte på denne ungdommen, som går i tre skift kontinuerlig. Haugen mener at LillesandProsjektet er en mer profesjonelt drevet institusjon i dag, enn den var da forholdene Dagbladet beskriver skal ha skjedd.