Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overdrevne forventninger til terror-budsjett

Regjeringskilder toner ned før budsjett-mandag.

RUTINERT: Det er Norges lengstsittende finansminister Sigbjørn Johnsen som legger fram statsbudsjettet på mandag.
Foto: Morten Holm / Scanpix
RUTINERT: Det er Norges lengstsittende finansminister Sigbjørn Johnsen som legger fram statsbudsjettet på mandag. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om det i statsbudsjettet mandag vil være det første etter 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport, preges budsjettet først og fremst av at det er under ett år igjen til valget, får Dagbladet opplyst.

Farget av valgår Flere beredskapstiltak er allerede kunngjort. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa i sin redegjørelse til Stortinget om 22. julikommisjonens rapport at regjeringen vil etablere et nytt beredskapssenter for politiet i Oslo, og lovet penger over kommende statsbudsjett.

En sentral Ap-kilde sier også det er et «bra budsjett for beredskap», men viser til at flere av tiltakene dreier seg om anskaffelser og investeringer spredd ut over flere år; noe som gjør at presset på kommende års budsjett blir mindre.

- Forventningene til beredskapsbevilgninger er overdrevet. Gjørv-rapporten sier heller ikke at poenget er å bare spy ut masse penger nå, og så ordner det seg. Men det er klart en del av anbefalingene i rapporten vil kreve penger, sier en sentral SV-politiker til Dagbladet.

Etter det Dagbladet får opplyst, vil budsjettet bære preg av at det er det siste budsjettet før stortingsvalget. Det kan bety at regjeringen har som mål å speile alle de tre rødgrønne partienes fanesaker.

Ap-kilder avviser likevel at de i budsjettforhandlingene har tatt særlig hensyn til at SV sliter på meningsmålingene.

Det er likevel få som henger med leppa i SV-leiren:

- Dette er et budsjett SV er svært fornøyd med. Et skikkelig SV-budsjett. Det vil være et svært tungt klimabudsjett. Det reflekterer jo at vi har et klimaforlik å følge opp, sier en sentral SV-kilde til Dagbladet.

På mandag vil det også holdes en egen pressekonferanse om klimabevilgningene etter at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har sagt sitt.

Helse og omsorg blir en av de viktigste valgkampsakene. Og den nye helseministeren har løfter fra Soria Moria II å innfri.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner frykter at regjeringen vil holde på sin ideologiske motstand til private og frivillige aktører. Han frykter også at rusomsorg og psykiatri vil bli nedprioriterte områder.

- Folk dør i kø for å få rusbehandling, sier Sanner til Dagbladet. Jonas Gahr Støre understreker imidlertid ovenfor Dagbladet at både frivillige og private aktører vil være en del av det nye Helse-Norge.

- Jeg var sammen med fornyingsminister Rigmor Aasrud da hun nylig undertegnet en avtale med Frivillighet Norge, sier Støre, og forteller at det er spesielt områder som rusbehandling og mental helse, hvor frivillige aktører er viktige.

Han antyder også at IKT-satsingen i Helse-Norge vil få betydelig drahjelp i budsjettet.

- Like stramt som i år Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel tror også budsjettet vil være preget av at det er valgår. Han holder en knapp på politi og beredskap, men også helse og samferdsel som budsjettvinnere i år.

- Det er typiske saker folk er opptatt av, og i valgår er en opptatt av å skape minst mulig misnøye, sier Juel.

Han tror ellers statsbudsjettet vil bli omtrent like stramt som årets budsjett.

PS! Mandag legger finansminister Sigbjørn Johnsen fram neste års statsbudsjett. Noen vil føle de får så hatten passer, men hva håper du statsbudsjettet skal gå til?

Send oss dine bilder fra ditt lokalmiljø. Er veiene hullete og farlige? Råtner skolen din? Tar kommunen din vare på de eldre? Fungerer sykehustilbudet? Får du utfolda deg kulturelt der du bor?

Fortell oss hva du er opptatt av. Ta bilde eller video av det og send det til oss!

2400@db.no og MMS til 2400./font>