Overetablering:  Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen mener det er en grense for hvor mange bryggerier det er plass til i et lite marked. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Overetablering: Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen mener det er en grense for hvor mange bryggerier det er plass til i et lite marked. Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

- Overetablering av mikrobryggerier

I løpet av det siste halvannet året er det etablert 57 nye mikrobryggerier i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Mange kaster seg på håndverksølbølgen som feier over landet for tiden. I løpet av fjoråret ble det registrert 37 nye aksjeselskaper med bransjekoden «Produksjon av øl» i Norge, og så langt i år er 20 nye selskaper kommet til.

- Håndverksbrygg er ekstremt i vinden, og det er etterhvert et stort utvalg i butikkene. Norsk håndverksbrygg har presset ut en del importøl fra hyllene, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen til Finansavisen.

Det er ikke bare importølet som merker alle nykommerne. «Vi har bra vekst også i år, men merker at det kommer stadig flere mikrobryggerier. Det er en kamp om hylleplassen» sa Evan Lewis i lønnsomme og voksende Ægir Bryggeri i lørdagens utgave av Finansavisen.

- Håndverksøl økte sitt volum med 40 prosent i fjor, og nådde en markedsandel på 3 prosent. Det ligger an til en litt lavere vekst i år; cirka 20 prosent, sier Nome.

- Men med 57 nye småbryggerier i 2014 og så langt i 2015, må det vel bli snakk om en overetablering?

- Det er klart at det er en grense for hvor mange bryggerier det er plass til i et lite marked. Jeg tror det blir en overetablering, sier Nome, som likevel mener det er plass til mange småskalaprodusenter; vel å merke hvis de brygger godt øl.

- En del får inn finansielle investorer, satser mye penger og får nasjonal distribusjon. Men i det markedet begynner det nå å bli trangt om plassen. Rådet vi gir nye medlemmer er: Investér forsiktig og sats lokalt, sier Nome til Finansavisen.

Da Nome startet i jobben i 2009, hadde Bryggeriforeningen 13 medlemmer. I dag er medlems-tallet oppe i 93. 84 av disse er småskalaprodusenter.

- Det er særlig i løpet av de siste to-tre årene at det er kommet mange nye, sier han.

Flere nyheter Håver inn på mikrobrygg
Hjeltnes starter nytt ølbryggeri
Vinmonopolet utreder ølavdelinger