Overfalt av 50 politimenn

NEW YORK (Dagbladet): Søstrene Nora og Kaja Langeland og Espen Lauritzen ville ikke uttale seg da de ble ført gjennom immigrasjonsmyndighetenes kontorer på Newark flyplass i New Jersey ved New York i natt norsk tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre er utvist og erklært uønsket i Mexico, og ble ledsaget av tre meksikanske politi folk på turen fra Mexico By til New York. Gjennom en representant for myndighetene sier de tre at de vil fortelle om sine opplevelser når de kommer til Norge.

Mellom 50 og 60 meksikanske politi folk og militære gikk mandag overraskende til aksjon mot indianernes veisperring ved landsbyen Dies de Avril i Chiapas-provinsen. De tre nordmennene ble arrestert da de oppholdt seg ved veisperringen.

Den fjerde norske ungdommen som oppholdt seg ved veisperringen hadde forlatt stedet da politiet aksjonerte. Hun skal i natt ha holdt seg i skjul hos lokalbefolkningen, opplyser lokale kilder til Dagbladet.
Eiendelene hennes er beslaglagt av myndighetene. Det eneste som er helt sikkert er at hun risikerer å bli utvist hvis det meksikanske politiet klarer å få tak i henne.

Utsendinger fra en meksikansk menneskerettighetsgruppe jobbet i natt på spreng for å komme i kontakt med den norske ungjenta. De vil forsikre seg om at hun er i god behold, og om mulig transportere henne ut av området.

På lasteplanet

Langeland-søstrene og Lauritzen fikk i går morges treffe John Petter Opdahl fra den norske ambassaden i Mexico. Inntil da hadde de ikke fått mulighet til å kontakte norske myndigheter etter arrestasjonen.

Men ambassadør Kristen Christensen sier til Dagbladet at meksikanske myndigheter har opptrådt korrekt overfor ambassaden, og ba om at norske konsulære myndigheter skulle være til stede da de tre kom til Mexico By med chartret småfly fra provinshovedstaden.

John Petter Opdahl sier til Dagbladet at de tre nordmennene stort sett er blitt godt behandlet under arrestasjonen og utvisningsprosessen.
- Den røffeste behandlingen fikk de umiddelbart etter arrestasjonen ved veisperringen da de måtte oppholde seg i en drøy time på planet til en pickup-lastebil under noen pledd. Lauritzen fortalte også at han var blitt slått en gang, sier han.

Arrangerte bilder

De tre ble tatt med til rommet der de har bodd i vel ti dager i Dies de Avril. Der hadde politifolkene gjennomsøkt sakene deres. Et lite kamera og en mindre sum i norske kroner ble beslaglagt.

På politistasjonen tok politifolkene bilder av de tre nordmennene med flere opprørseffekter av «commandante Marcos»-typen som ikke tilhørte dem.

- Dette protesterte de tre imot. Ambassaden vil overvåke om dette bildet blir brukt, sier Opdahl, som har fått forsikringer fra meksikanske myndigheter om at dette bildet ikke vil bli offentliggjort.

I de første nyhetsmeldingene om arrestasjonen het det at de tre nordmennene hadde hjulpet til med å bygge veisperringen ved Dies de Avril, og at de kastet stein på politifolkene under arrestasjonen.

- Dette er ikke riktig, og det bekreftes heldigvis nå av meksikanske myndigheter. Det er nå samsvar mellom myndighetenes versjon av hendelsene ved veisperringen og de tre nordmennenes, sier Opdahl.

- De tre sto passivt ved siden av veisperringen da politiet forsterket med militære styrker overraskende slo til.

<B>EKSKORTERT</B> De tre utviste normennene ble fulgt av meksikanske tjenestemenn helt til New York. Søstrene Nora og Kaja Langeland og Espen Lauritzen ville ikke uttale seg da de ble ført gjennom immigrasjonsmyndighetenes kontorer etter at de kom til USA i natt norsk tid.