Overfalt av politimenn

TRONDHEIM (Dagbladet): Erlenn Stavnås Ingebrigtsen (17) sto og ventet på bussen, da han ble jaget og overfalt av to fremmede menn. Det viste seg etterpå at de var fra politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg trodde jeg skulle dø, sier en tydelig skjelven 17-åring til Dagbladet. Selv et døgn etter den dramatiske hendelsen, er han synlig oppskaket av det som skjedde.

Erlenn Stavnås Ingebrigtsen er det vi gjerne kaller en prektig ungdom. Lørdag kveld i 22-tida var han på vei hjem, og ventet på bussen på Kattem i Trondheim.

En bil med to skinnjakkekledde menn kjørte forbi. Den svingte inn blant noen blokker, men kom etter ei stund tilbake og stoppet i busslomma.

- Mennene rullet ned vinduet og ba meg komme bort til bilen. Så sa de noe om at de skulle snakke med meg, og at de var fra politiet. Det så absolutt ikke ut som politimenn, så jeg ble redd og satte på sprang, sier 17-åringen.

Hoppet ut

Den ene mannen hoppet ut og løp etter, mens den andre tok opp jakten med bilen.

- Hele tida mens jeg løp, tenkte jeg på hvorfor dette skulle skje meg. Det var jo sånt som bare skjer på tv. Jeg var sikker på at mennene ville kidnappe eller drepe meg.

Den livredde gutten tenkte på å skaffe vitner, så han stoppet en bil og prøvde å sette seg inn, samtidig som han prøvde å ringe politiet på mobilen. Men han ble nådd igjen av sine forfølgere, som dro ham ut av bilen og la seg oppå ham. Det ble et basketak som endte med at han ble påsatt håndjern.

- Da trodde jeg at jeg hadde tapt og at de ville drepe meg. Det var en grusom følelse. Jeg ba dem spare meg og ta mobilen og solbrillene i stedet.

Nå viste mennene fram legitimasjonskort som skulle bevise at de var fra politiet, men 17-åringen synes ikke de så særlig overbevisende ut.

- Kortene så ut som de kunne ha laget dem selv, og jeg kunne ikke forstå at det virkelig var politi som hadde oppført seg sånn, sier han. Seinere kom det to politibiler til stedet, og det ble klart at de to mennene var sivile narkotikaspanere.

Lettet

- Da ble jeg utrolig lettet. Jeg ble ikke sint for det jeg hadde vært gjennom, bare glad for at jeg ikke skulle dø, sier Erlenn Stavnås Ingebrigtsen.

Han er i ettertid rystet over politiets brutale framgangsmåte og manglende psykologiske innsikt.

Selv etter at politiet må ha skjønt at de hadde med en livredd ungdom å gjøre, tok de ham med seg til Heimdal politistasjon, der han måtte kle av seg og ransakes.

Leder av spaningsavsnittet ved Trondheim politidistrikt, Egil Gabrielsen, beklager veldig sterkt det som skjedde.

- Tjenestemennene løper etter fordi de tror han kan ha dårlig samvittighet for et eller annet, men erfarer etter hvert at her er det en ungdom som virkelig er livredd. Tjenestemennene er veldig lei seg for at det skjedde sånn, men mener de ikke kunne forutse reaksjonen, sier Gabrielsen. Han vil ikke forsvare det som skjedde, men ser det som uheldige omstendigheter, og sier at de i etterkant har jobbet for å gjøre det godt igjen.

<B>BLODIG:</B> - Jeg trodde jeg skulle dø, sier Erlenn Stavnås Ingebrigtsen. Han har tydelig spor etter basketaket.
<B>VENTET PÅ BUSSEN:</B> Erlenn ventet på bussen da to politimenn overfalt ham.