Overfalt i kirkeasyl

Iraneren Ali Roberto har sittet over ett år i kirkeasyl. Sist onsdag tok saken en fryktinngytende vending: To personer gikk til angrep på 17-åringen med kniv og slagvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er rett og slett helt forferdelig at dette kan skje med en ungdom som har søkt tilflukt i en kirke. Ali er ikke trygg noen steder, sier prest Sven-Åke Lorentsson til Dagbladet.

I går anmeldte både presten og Alis advokat, Jon Rud, hendelsen til politiet.

Angrep med kniv

Ali Roberto har lenge fryktet for sitt eget liv dersom han tvangssendes tilbake til Iran, først og fremst fordi han har konvertert til kristendommen.

Nå sitter han heller ikke trygt i Guds hus.

- Like før midnatt sist onsdag skjedde det, forteller Ali Roberto og en av hans kamerater til Dagbladet.

- Vi var så vidt utenfor døra for å trekke litt frisk luft, da en flaske plutselig kom gjennom lufta. Deretter kom to personer stormende mot oss. Den ene hadde kniv, den andre en planke. Vi klarte så vidt å få låst døra til kirken.

Ali Roberto, kameraten og to venninner ringte umiddelbart til politiet. I mellomtida knuste gjerningsmennene kjøkkenvinduet med planken.

- De to personene var mørke i huden, muligens iranere, de snakket i hvert fall farsi. Jeg frykter for mitt eget liv. Vi har prøvd å holde stedet hemmelig, men nå ser det ut til at flere vet hvor jeg sitter, sier Ali Roberto.

«Nygaard-sak»

Ali Roberto gikk i kirkeasyl 27. desember 1996. Siden da har Oslo byrett opprettholdt Justisdepartementets vedtak om utvisning. Nå venter 17-åringen på behandlingen av omgjørelsesbegjæringen.

- Begjæringen har ligget på departementets bord i snart seks måneder. Klart vi er skuffet over at saksbehandlingen tar så lang tid, sier advokat Jon Rud.

Dagbladet har tidligere referert innholdet i to artikler fra iranske aviser, hvor saken blir kommentert i sterke ordlag.

I en av artiklene angriper den statskontrollerte avisa både Ali Roberto og norske myndigheters håndtering av saken.

- Hendelsen på onsdag viser vel at det ikke er urealistisk å legge til grunn at Ali-saken kan være en ny William Nygaard-sak. Angrepet på Ali kan nok spores tilbake til iranske grupperinger, mener Rud.

I kirkeasylet kvitrer undulatene Nick og Nina.

- Hva skal jeg gjøre? Nå kan jeg nesten ikke trekke frisk luft uten å være redd for at noen skal ta livet av meg, sier Ali Roberto.

ER REDD: Ali Roberto (17) har sittet i kirkeasyl siden desember 1996.