Overfalt utenfor leiligheten

Anne Orderud Paust og ektemannen Per Paust var utsatt for en voldsepisode allerede to år før Anne og foreldrene ble drept, og ett år før attentatene i 1998. De ble overfalt av en ukjent gjerningsmann utenfor sin egen leilighet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Episoden fant sted i Gabels gate vinteren 1997.

Mannen som gikk løs på ekteparet tilsynelatende helt uten motiv midt på natta, er aldri blitt funnet. Etterforskningen av denne voldssaken er seinere slått sammen med etterforskningen av de to attentatforsøkene som ekteparet Paust var utsatt for i fjor.

I sommer ble voldssaken også en del av trippeldrapssaken.

Slått og sparket

Det var ved halv totida på natta til 2. mars 1997 at ekteparet Paust ble kjørt hjem til Gabels gate av en kollega av Per Paust i Utenriksdepartementet. Etter at ekteparet hadde gått ut av bilen, gikk en ukjent mann løs på Per Paust.

Etter det Dagbladet får opplyst, ble Paust både slått og sparket av overfallsmannen.

Anne forsøkte å gripe inn. Hun skal ha slått til gjerningsmannen i ansiktet med håndveska si. Det skal igjen ha ført til at hun ble slått, og begynte å blø i nesa.

Løp fra stedet

Det tilsynelatende umotiverte overfallet skaket selvsagt opp ekteparet Paust. Det er trolig snakk om en legemsbeskadigelse mot begge to, etter det Dagbladet erfarer.

Overfallsmannen løp fra stedet, og signalementet er blant annet at han skal være ca. 30 år og om lag 185 cm høy.

Det er opplysninger om at gjerningsmannen snakket svensk, men dette er usikkert.

Uforstående

Kriminalpolitiet har aldri klart å påvise at det er en sammenheng mellom denne voldsepisoden og attentatforsøkene mot ekteparet Paust sommeren 1998 og trippeldrapet på Sørumsand natt til pinseaften i år.

Etter det Dagbladet får opplyst, har ekteparet Paust stilt seg helt uforstående til at noen kunne ha et motiv for å ramme dem.

Gårdstvist

  • Dette sto begge fast på også etter at det ble funnet dynamitt under bilen som ekteparet disponerte. Det skjedde utenfor Annes arbeidsplass, Forsvarsdepartementet, i juli i fjor.
  • 12. august i fjor gikk alarmen på nytt i Gabels gate, da ekteparet ble utsatt for et mordbrannforsøk. Samme natt fortalte Anne til en politietterforsker om gårdstvisten med broren - en opplysning hun seinere gjentok overfor politiet i mer formelle former.

Attentatnatta i Gabels gate var første gang den bitre striden ble nevnt i det som seinere er blitt Orderud-saken. Per Paust døde før trippeldrapet.

OVERFALT: Anne Orderud Paust og Per Paust overfalt året før de første attentatene.