Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overflaten på Mars er som på Hawaii

Men der stopper likheten med stillehavsøya.

MERKER i SANDEN: Curiosity setter spor i sanden der prøvene tas. Foto: NASA/AP
MERKER i SANDEN: Curiosity setter spor i sanden der prøvene tas. Foto: NASA/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Roveren Curiosity som for tiden ruller rundt på Mars har tatt prøver av jordsmonnet på den «røde planeten». 

- Ved hjelp av røntgen har man funnet at støvet på overflaten består av mange av de samme materialene som man finner på Hawaii, skriver Peter Collins som er vitenskaps-korrespondent for The Telegraph.

Noen kommende feriested er det nok likevel neppe snakk om. Temperaturen veksler mellom behagelige 20 grader celsius midt på dagen, til minus 153 grader på polene. 

- Ved å analysere overflaten kan man lære mer om hvordan forholdene på planeten har vært gjennom årenes løp. Å studere sammensetningen av mineraler kan avsløre hvilke forhold de ble dannet under, sier en ekspert.

- Så langt er materialene Curiosity har analysert konsistente med våre opprinnelige antagelser om sammensetningen i Gale-krateret, og viser en overgang fra et fuktig til et tørt miljø, sa David Bish, som er med på å analysere prøvene som Curiosity tar.

- Prøver av gamle stener (...) tyder på at det har vært rennende vann, mens mineraler i yngre jordsmonn er ensbetydende med begrenset kontakt med vann.

«Rocknest » Prøvene ble tatt fra et område som forskerne har gitt navnet «Rocknest». Partikler over 0,15 millimeter blir skilt ut. Altså alt over ca. en hårsbredd.

Forskerne mener også å ha funnet bevis for globale stormer, altså stormer som har fraktet med seg partikler fra en del av planeten til hvor Curiosity befinner seg. 

- Store deler av Mars er dekket av støv, og vi hadde en begrenset forståelse av mineralogien der. Vi vet nå at mineralene ligner basaltisk materiale, med innslag av feldspar, pyroxene og olivine, sier Bish.

Og det er ikke måte på hva de kan finne ut ved hjelp av prøver fra Curiosity. 

- Studier av steiner som er gjennomført de siste uken antyder at det har vært rennende vann på planeten for noen milliarder år siden, men funnene som er analysert dreier seg om den senere og tørrere perioden av planetens historie, sier Dave Blake, som er sjef for teamet som analyserer prøvene.

NASA har for øvrig brukt svimlende 2,6 milliarder pund, eller 24 milliarder på ekspedisjonen.

BARE EN STEIN: Men det er en stein på Mars, dette bildet kostet noen kroner å få tatt. Foto: NASA/AP
BARE EN STEIN: Men det er en stein på Mars, dette bildet kostet noen kroner å få tatt. Foto: NASA/AP Vis mer