Positiv:  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) viste de ny innpakningene til snus og tobakkspakker på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Positiv: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) viste de ny innpakningene til snus og tobakkspakker på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Overformynderi å standardisere snusboksene

Atle Simonsen (FpU) tror Høies snusboksforslag vil føre til forsøplede skoler, ikke færre tobakkbrukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag den 17. mars la Helsedepartementet ut et forslag om standardisering av snusbokser og røykpakker til høring.

Forslaget innebærer blant annet å innføre kanter på snusbokser og fjerne snuslokket, noe som trolig vil resultere i en pakkeordning lignende den røykprodusenter forholder seg til nå.

Overrasket over Høie Dette møter motstand fra Atle Simonsen, leder for Fremskrittspartiets Ungdom. Han håper at helseminister Bent Høie tenker seg om før høringsfristen 9. juni.

- Dette er overformynderi. Vi er vant med slik politikk, der målet helliggjør middelet, fra sosialistregjeringer, men jeg hadde ikke ventet noe sånt fra helsedepartementet under Bent Høie, sier Simonsen.

Simonsen tror ikke forslaget vil ha ønsket effekt dersom det trer i kraft.

- Særlig det å ta av topplokket vil ikke være lurt. Dette er det som holder mange fra å forsøple i dag, sier FpU-lederen som heller ikke tror at helsesituasjonen i landet vil bli bedre av en slik ordning.

Les Høies innlegg om reklame på snusbokser her.

- Prinsipielt feil Simonsen sier at snus er et langt bedre alternativ enn at folk går over til å bruke røyk igjen, noe politikeren tror kan være et mulig utfall av politikken helsedepartementet planlegger. Samtidig mener Simonsen at det prinsipielt blir feil å ta fra bedrifter bestemmelsesretten over eget produkt.

 Kritisk:  Atle Simonsen, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), er kritisk til Helsedepartementets forslag om ensretting av tobakkpakninger. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Kritisk: Atle Simonsen, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), er kritisk til Helsedepartementets forslag om ensretting av tobakkpakninger. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Dette vil først og fremst føre til at de kjente merkevarene vil vinne terreng, mener Simonsen og legger til at forskning har vist at tiltaket med å plassere røyk- og snus i grå automater ikke har betydd noe for statusen produktene har blant brukerne.

- Problemet er at denne forskningen er bestilt av tobakkbransjen. Da blåser myndighetene i dem, på tross av at universitetet i Zürich har verifisert dette prosjektet, sier Atle Simonsen.

- Tiltaket vil fungere Helseminister Bent Høye forstår at Simonsen kan være uenig på et ideologisk grunnlag, men mener FpU-eren ikke kan hevde at det foreslåtte tiltaket ikke vil fungere.

- Vi ønsker å ta bort reklamen på utsiden av innpakningene og standardisere pakkene til røyk og tobakk. All seriøs forskning tyder på at innpakning og reklame har en effekt på barn og unge, og at forslaget vil virke, sier Høie, og legger vekt på at helsedepartementet kun forholder seg til forskning godkjent av fagfeller og utgitt i anerkjente tidsskrift.

Videre sier han at regulering av tobakksindustrien er noe som det ofte har vært tverrpolitisk enighet om, og at myndighetene ser alvorlig på den rekrutteringseffekten snus har hatt på norsk ungdom.

Vil være likt for alle Tidligere har forsker Karl Erik Lund ved Sirus advart mot en uønsket bieffekt der snusere går over til røyk som følge av en eventuell innpakningsstandardisering.

- Dette er noe politikerene må vurdere mot den nytten ordningen vil ha gjennom folk som slutter helt, sier Karl Erik Lund.

Helseministeren legger selv vekt på at standardiseringen av pakkene vil gjelde for både røyk- og snusprodusenter. Derfor tror han ikke på noen stor bevegelse fra snus til røyk.

- Tobakkslutt viktigere enn forsøpling - I Norge ser vi, i motsetning til mange andre land, at mange unge begynner med snus der de i andre land ikke begynner med noen form for tobakk. Derfor er det viktig for oss å hindre at norske ungdommer blir tobakksavhengige, sier helseministeren.

Når det kommer til forsøpling er Høie forberedt på at det kan komme innvendinger mot forslaget om å ikke ha lokk på snuspakkene.
- Det forslaget får vi vurdere etter høringen. Det viktigste er å få standardisert utseende på pakkene og å fjerne reklamen, sier Bent Høie.