Overformynderiet

Når må det bli slutt på å straffe pasienter som røyker en rev, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Metadon eller Subutex fjerner heroinsuget, men løser ikke livet. For mange heroinister i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) fortoner det nye, streite A4-livet seg grått og brutalt ensomt. De forlater narkolivet på gata, men slipper ikke inn i varmen i «normaltilværelsen».

Noen har røykt hasj fra de var 12–15 år. Mange fortsetter å bruke cannabis mens de går på metadon/Subutex. De ruller seg en joint som avkobling eller bruker cannabis som selvmedisinering for sosial angst, for å jage bort demoner. Blir en LAR-pasient tatt i sidemisbruk med cannabis gjentatte ganger, risikerer han å miste medisinen. Veien tilbake til sprøyta er kort.

– DE SPENTE BEINA under meg på målstreken, sier Jan Myhrehagen (43) i Stavanger. Han har vært heroinmisbruker i mange år. I april 2004 startet han med Subutex, i regi av LAR Rogaland. Etter tre år ble han utskrevet, mot sin vilje. Det var «ikke tilstrekkelig behandlingseffekt». Jan hadde positive urinprøver på cannabis og alkohol. Han spør: – Ikke tilstrekkelig behandlingseffekt for hvem? Med medisin har han utdannet han seg til nettverksadministrator, fått seg leilighet og tatt opp igjen kontakten med familien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.